Lagana opcija za ručak: Spremite posni sladak kupus po bakinom receptu

Slatki kupus ne mora da bude dosadno jelo

Autor: Web UNA TV
12.04.2024. 12:48
  • Podeli:
bakina kuhinja-66190f9f10468.webp Foto: Bakina kuhinja

Slatki kupus je tradicionalno jelo na porodičnom stolu od proleća do kasne jeseni, kada ga zamenjuje kiseli kupus. Danas ga mnogi izbegavaju jer misle da se dugo i komplikovano sprema, a u stvari, slatki kupus ne menja ukus podgrevanjem, pa ćete imati dobar ručak za dva dana.

Kupus ima svega 24 kalorije na 100 grama, a sadrži tartronsku kiselinu koja usporava pretvaranje ugljenih hidrata u masti, zbog čega je sastavni deo mnogih dijeta. Ima veliku količinu vitamina C i beta karotena, kao i kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Zbog velike količine vlakana lako se vari.

Slatki kupus ne mora da bude dosadno jelo, što će vam pokazati naš recept iz kuhinje baka Jelene Petrović. 

Potrebno je:

  • 1 glavica mladog kupusa
  • 2 struka crnog luka
  • 2 struka belog luka
  • 2 veće šargarepe
  • 1 paprika
  • 1 koren celera
  • 1 paradajz
  • 50 ml kuvanog paradajza
  • 2 krompira
  • 1 ljuta sveža paprika


 

Zaprška

  • 1 kašika kukuruznog brašna
  • 1 kašičica ljutenice ili ajvara
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • ulje

 

 

Priprema

Na ulju ispržiti iseckani luk, papriku, šargarepu i celer. Kupus iseći na krupne kocke, pa ubaciti na izdinstano povrće. 

Dodati kockice krompira i ljutu svežu papriku. Sipati pola šerpe vode, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 25-30 minuta. Pred kraj naseći svež paradajz i kuvan paradajz.

U manju činiju staviti kukuruzno brašno, dodati ajvar ili ljutenicu, slatku mlevenu papriku, suvi začin i malo vode. Izjednačiti, pa sipati u kupus sa strane i malo varjačom podiči kupus da  vodena zaprška padne na dno. 

Kuvati na tihoj vatri 2,3 minuta. Dodati seckan peršun, kuvati još desetak minuta i možete sipati i uživati u ručku. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()