Meze kao iz bajke: Kako da složite idealnu dasku za posluženje?

Instagram je pun idealnih predloga za ovu vrstu posluženja, tako da smo uvereni da ćete pronaći inspiraciju i motivaciju za kreiranje svog platoa sa specijalitetima

23.12.2021. 20:14
  • Podeli:
hors-doeuvre-g5fe137c80_1920 plata predjelo meze Pixabay-1664976745865.webp Foto: Pixabay

U slučaju da razmišljate da svojim prijateljima i rodbini za božićne i novogodišnje praznike priredite nešto drugačije, modernije i brže, idelan predlog je da na trpezu izvadite – dasku za meze.

"Plato" je odlična alternative u slučaju da ne želite da kuvate, ali da se istovremeno ne postidite, jer ćete svoje goste obradovati raznikolikošću ukusnih zalogajčića. Bez obzira da li su oni slani ili slatki, sigurno je da će svako pronaći nešto za sebe, a primamljiv izgled dodatno će im otvoriti apetit i otežati im odluku.

Instagram je pun idealnih predloga za ovu vrstu posluženja, tako da smo uvereni da ćete pronaći inspiraciju i motivaciju za kreiranje svoje daske sa specijalitetima.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by Cellar Door Platters - Julie (@cellardoorplatters)

 

Koje namirnice su pogodne i dobro idu zajedno?

Meso, krekeri i sir su "must have", jedino treba voditi računa o uravnoteženim količinama soli, masnoće, slatkoće, tekstura i boja.

Meso – zvezda platoa. Preporučujemo najmanje tri vrste, kao što su kriške pršute ili domaće šunke, salame (mortadela), kulen, začinjene ćuftice ili pečene kobasice, pašteta ili slani mus za mazanje.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by MixedByNic (@mixedbynic)

 

Imajte na umu da meze može da bude sastavljeno i kao fast food, riblje, vegetarijansko ili samo kao slatka varijanta. 

Možete da se opredelite i za slatku verziju hleba, sa voćem ili orašastim plodovima.

Hleb i krekeri – Ovi artikli ne treba da dominiraju, a dozvoljene su sve opcije. Dovoljno je da ponudite dve vrste hleba, baget ili prepečeni tost, a da krekere sa čia semenkama, štapiće sa suncokretom ili integralnu verziju pospete po slobodnim mestima daske.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by TimberRose Creation (@timberrosecreation)

 

Sir – Ovde važi pravilo, što više to bolje. Ipak, ako se opredelite za jednostavniji plato, izaberite sir koji se slaže sa različitim ukusima – poput čedar. Ako želite glamurozniju varijantu, dodajte meki, kremasti bri, plavi sir, tvrd i slan parmezan ili pekorino, odnosno male kuglice sočne mocarele.

Poslastice – Svi znaju koliko je poželjna kombinacija slatkog i slanog, tako da je naš predlog da se igrate i budete maštoviti. Opcije uključuju sveže voće (kriške jabuke, kruške ili grožđa), sušeno voće (kajsije, suvo grožđe, smokve ili urme), razne kiselkaste džemove, slatke marmelade ili med.

Kiseli, sveži zalogaj – Osim što su na dasci kako bi dodali malo boje, popunili praznine, njihova uloga je da osveži i neutralizuje masno. Vaša turšija sada može da zasija u punom sjaju. Kiseli krastavci (kornišoni, luk ili karfiol), slane stvari (kao što su masline ili srce od artičoke), rotkvice itd.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by Bayou Boards & Blends (@bayouboardsandblends)

 

Kako da postavite i da poslužite?

Uglavnom se koriste daske ili ovali od drveta ili keramike. Osim platoa, potrebne su vam i činijice za soseve, marmeladice, paštete i druge namaze, kao i escajg.

Prilikom ređanja, krenite od najvećih i glavnih namirnica, npr. od mesa. Stavite ga na onoliko različitih mesta koliko ukupno imate vrsta prerađevina. Nađite mesto za sir I činije sa namazima, zatim hleb na minimum dve pozicije, poređajte krekere krivudavo, pospite suvo voće, a zatim sa kiselim povrćem I koštunjavim voćem popunite prazne delove daske.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by Little Things Charcuterie 🧀🍷 (@littlethingsbylexy)

 

Vodite računa da sve ne izgleda prenatrpano, bolje je da poslužite dve daske, nego jednu pretrpanu hranom. Za one koji vole još više boja i svežine, finalni izled mogu da upotpune svežim biljem ili jestivim cvećem.

Ali da ne preterujemo. Najvažnije je da gosti mogu da dožive avanturu ukusa u izboru delikatesa koje ste im pripremili, da uživaju u raznovrsnosti i da jednim ovalom možete da nahranite veći broj ljudi.

Prijatno!

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()