Mirisan, sočan i fanastičnog ukusa: Probajte kolač od šargarepe - nećete ostati ravnodušni

Ako ga jednom napravite, postaće vam omiljeni desert

01.03.2024. 18:05
  • Podeli:
kolač šargarepa pixabay-65e1d74d81dd1.webp Foto: Pixabay

U Americi je ovaj slatkiš izuzetno popularan već decenijama, a i kod nas ga sve više ljudi obožava, i to sa razlogom.

Kerot kejk iliti torta od šargarepe je pravo savršenstvo ukusa, a nećete verovati koliko je ovaj slatkiš mirisan, sočan i fanastičnog ukusa.

Relativno sličan ukus ima, kao na primer i kolač od žute bundeve, a što se tiče recepta za tortu od šargarepe, ovo su potrebni sastojci

Foto: Pixabay

Sastojci za patišpanj:

  • 250 g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 1 i po kašičica cimeta
  • 295 ml biljnog ulja
  • 200 g šećera
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 4 veća jaja
  • 300 g očišćene i izrendane šargarepe
  • 100 gr iseckanih oraha
  • 65 g suvog grožđa
Foto: Pixabay

Sastojci za krem:

  • 225 g krem sira, koji je odstojao na sobnoj temperaturi
  • 140 g šećera u prahu
  • 80 ml slatke pavlake
  • 50 g iseckanih oraha


Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Namastite okrugli kalup za torte i stavite pek-papir, pa i njega namastite. 

Možete i kombinovati sa brašnom. Potrebna su vam dva kalupa, za dva patišpanja, a ako nemate, pecite iz dva puta. 

U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu, so, cimet, dok ne dobijete kompaktnu smesu. U posebnoj činiji pomešajte ulje, šećere i vanilu. Umutite i jaja, dodajite jedno po jedno, dok se ne sjedini. Dodajte suve sastojke iz tri dela, polako i nežno mešajući spatulom dok smesa ne postane glatka. Dodajte i šargarepe, orahe i suvo grožđe. 

Smesu podelite na dva dela i sipajte u dva kalupa ili pecite jedan po jedan patišpanj. Trebalo bi da se ispeku za 35 do 45 minuta, a gotovi su kad čačkalica izađe čista. Hladite u kalupu oko 15 minuta, a onda ih izvrnite da se ohlade i sklonite pek-papir s njih. 

Foto: Pixabay

U većoj činiji mutite krem sir dok ne postane skroz kremast, oko minut. Dodajte šećer u prahu, deo po deo, pa sipajte slatku pavlaku, i onda mutite na srednjoj brzini oko minut. 

Ostavite pokriveno da se ohladi. Kada su i biskviti ohlađeni, prvo sipajte krem na jedan biksvit, pa ga pokrijte drugim. Ostavite malo krema za dekoraciju vrha torte, tu premažite ostatak krema, pa ukrasite po želji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()