Najkremastiji posni desert: Domaći sutlijaš može da stoji tri dana u frižideru i neće promeniti ukus

Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu

21.03.2025. 12:23
  • Podeli:
sutlijaš shutterstock_661488082-64f4700f01fa6.webp Foto: Shutterstock

Sutlijaš, ili pirinač na mleku, jedan je od onih deserata koji u sebi nose toplinu doma i sećanja na detinjstvo. Iako ga često vezujemo za mlečne poslastice, sutlijaš može biti jednako ukusan i u posnoj verziji. Ova jednostavna, a opet bogata poslastica, priprema se od osnovnih sastojaka koje gotovo uvek imamo u kući pirinča, vode i šećera, uz dodatak cimeta, vanile ili limunove korice za aromu. Njegova kremasta tekstura i blag, nežan ukus čine ga savršenim desertom za dane posta, kada tražimo nešto što će nas zasladiti.

Sastojci:

  • 175 g pirinča 
  • 600 ml biljnog mleka 
  • 200 ml kokosovog mleka (pola konzerve)
  • 3 kašike meda
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 1 kašičica ekstrakta pomorandže (ili rendana kora pomorandže)
  • 1 kašičica cimeta (ili po ukusu)

Priprema:

U šerpi pomešajte pirinač, biljno mleko i kokosovo mleko. Dodajte med, vanilu, ekstrakt pomorandže i cimet. Stavite šerpu na srednju vatru i uz povremeno mešanje sačekajte da provri.

Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta uz često mešanje, dok pirinač ne omekša i smesa postane kremasta. Po potrebi dodajte još malo biljnog mleka ako želite ređu teksturu. Poslužite toplo ili hladno, posuto dodatnim cimetom, suvim voćem ili džemom po izboru.

Ovaj desert možete čuvati u frižideru do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi.

U šerpi pomešajte pirinač, biljno mleko i kokosovo mleko. Dodajte med, vanilu, ekstrakt pomorandže i cimet. Stavite šerpu na srednju vatru i uz povremeno mešanje sačekajte da provri.

Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta uz često mešanje, dok pirinač ne omekša i smesa postane kremasta. Po potrebi dodajte još malo biljnog mleka ako želite ređu teksturu. Poslužite toplo ili hladno, posuto dodatnim cimetom, suvim voćem ili džemom po izboru.

Ovaj desert možete čuvati u frižideru do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()