Izbegavajte korišćenje šećera pri prpremi kompoda kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatnoo zasladite, stavite med
Jesen je doba godine kad su topli kompoti idealan desert ili užina, pa čak i lagana večera uz koji ćete se ugrejati i organizmu pružiti hranljive materije i antioksidanse koji će ojačati imunitet.
Takođe, dobro je znati da su kompoti idealni ako imate problem s probavom, a u tom slučaju trebalo bi da izbegavate šećer u pripremi. Birajte zrelo i slatko voće jer ima najviše prirodnog šećera i začine, poput cimeta i karanfilića. Šećer zamenite ili smanjite dodavanjem meda, smeđeg šećera, stevije i sušenog voća, poput grožđica.
Za kompot od jabuka trebaju vam četiri jabuke, štapić cimeta, dva karanfilića, prstohvat muskatnog oraščića, voda, kašika limunovog soka i pola kašičice ekstrakta vanile. Isecite jabuke na kriške ili kocke. Stavite ih u šerpu, a potom prelijte vodom tako da prekrije jabuke i dodajte začine. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta. Birajte slađe sorte jabuka, poput gala ili fudži. Ako izbegavate šećer, u mlak kompot dodajte dve kašike meda, a ako stavljate šećer, dodajte ga u vodu kad i jabuke.
Sastojci koji vam trebaju su tri kruške, 60 ml vode, kašičica cimeta i pola kašičice đumbira u prahu. Pomešajte sve sastojke. Stavite ih u lonac, i, kad prokuva, smanjite jačinu vatre. Kuvajte na niskoj temperaturi 30 minuta. Kad je kompot gotov, po želji možete lagano da zgnječite smesu (nije obavezno). Konzumirajte mlako, a kad se ohladi, kompot možete da sipate u čiste tegle i da ga čuvate u frižideru.
Za ljubitelje šljiva, tu je i kompot za koji vam trebaju 300 ml vode, dve kašike meda, 500 g šljiva bez koštica, dva štapića cimeta i tri-četiri zvezdasta anisa. Zagrejte vodu u loncu dok ne proključa. Pustite da smesa vri 30 sekundi. Dodajte šljive, šećer, štapiće cimeta i anis i kuvajte do 10 minuta. Pre posluživanja kompot malo prohladite i, ukoliko ne stavljate šećer, dodajte med.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.