Napitak koji su pili ratnici Džingis Kana, a vi možete kod kuće: Kako napraviti kombuhu?

Čisti creva, ubrzava probavu, jača imunitet, a koristi se vekovima unazad

14.03.2024. 12:13
  • Podeli:
kombuha pixabay-65f2d209b7053.webp Foto: Pixabay

Kombuha je napitak koji se priprema stvaranjem istomene čajne gljive, a vekovima se već koristi u tradicionalnoj japanskoj medicini za tretiranje raznih oboljenja. Pema legendi, kombuhu su pili ratnici Džingis Kana jer im je ovaj eliksir davao energiju, jačao imunitet i čuvao ih od bolesti.

Foto: Pixabay

Ovaj fermentisani napitak je pun probiotika, pozitivno utiče na probavu, detoksikaciju i poboljšava rad creva. Takođe, deluje pozitivno i na imunitet, reguliše nivo šećera u krvi, usporava proces starenja i smanjuje stres. Postoje kupovne varijante kombiha čaja, ali je najbolje da sami gajite kombuhu kod kuće i napravite potpuno prirodni napitak, bez aditiva i konzervansa.

Postoji nekoliko načina da se pripremi. Za tradicionalnu verziju biće vam potreban:

  •  zeleni čaj
  • šećer 
  • jabukovo sirće
Foto: Pixabay

Priprema: 

U 0,5 l vode sipajte 1 kašiku zelenog ili crnog čaja i ostavite da se kuva. Dodajte kašičicu jabukovog sirćeta i 100g šećera. 

Foto: Pixabay

Sve pomešajte i ohlađeno sipajte u teglu od 3 l. Teglu nije potrebno zatvarati poklopcem, dovoljno je vezati je komadom gaze. 

Stavite teglu na toplo mesto, oko 23, 25 stepeni, i mračno mesto bez izlaganja sunčevim zracima. 

Važno je da nađete dobro mesto, jer ne bi trebalo da pomerate teglu. U tegli od tri litra, pečurka će imati dovoljno prostora da slobodno raste.

Tokom prve 3 nedelje, primetićete formiranje gljive, a ona će biti kompaktna tek nakon par meseci. 

Nakon šest meseci, pečurka dostiže potrebnu konzistenciju. Svakog meseca treba je nežno oprati toplom vodom. Uz pomoć takve pečurke možete svakodnevno pripremiti zdrav napitak čaja.

Foto: Pixabay

Kombuha čaj možete da apijete svakog dana, ali najpre se preporučuje konzumiranje na prazan stomak. 

Ne smete konzumirati više od 3 šoljice, a osobe koje imaju problema sa želucem, gastritis ili čir, ne bi smele da konzumiraju ovaj napitak, zbog čaja i sirćeta koji mogu izazvati dodatne tegobe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()