Jednostavno, brzo i bez posebne opreme
Foto: ShutterstockNema boljeg osveženja tokom letnjih dana od kremastog domaćeg sladoleda. Iako na prvi pogled može delovati komplikovano, uz nekoliko jednostavnih trikova možete napraviti savršen sladoled i kod kuće, bez specijalnih aparata.
Za bogat ukus i glatku teksturu najvažniji su kvalitetni sastojci. Koristite punomasno mleko, pavlaku za šlag i sveže voće. Šećer možete zameniti medom, agavinim sirupom ili drugim prirodnim zaslađivačima.
Pre nego što započnete pravljenje sladoleda, neka svi sastojci budu dobro ohlađeni. Time se ubrzava zamrzavanje i sprečava formiranje kristala leda.
Mala količina alkohola (kao što je votka ili liker) može pomoći da sladoled ostane kremast, jer alkohol snižava tačku mržnjenja i sprečava stvaranje leda. Naravno, prilagodite količinu ukusu i prilici.
Ako nemate aparat za sladoled, nakon što smesu stavite u zamrzivač, povremeno je izvadite i dobro promešajte viljuškom ili mikserom. Tako ćete razbiti kristale leda i postići glatku teksturu. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta tokom prvih tri-četiri sata zamrzavanja.
Dodavanjem kondenzovanog mleka ili male količine kukuruznog skroba možete dodatno poboljšati teksturu i učiniti sladoled gušćim i kremastijim.
Domaći sladoled često postane tvrd kao kamen nakon dužeg stajanja u zamrzivaču. Izvadite ga 10-15 minuta pre serviranja da omekša i razvije puni ukus.
Ne bojte se eksperimentisanja: dodajte komadiće čokolade, orašaste plodove, sos od karamele, aromu lavande ili čak malo morske soli za sofisticiran ukus.
Potrebno:
Priprema:
1. U velikoj posudi umutite pavlaku za šlag dok ne postane čvrsta.
2. U posebnoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, vanilu i prstohvat soli.
3. Lagano sjedinite smesu sa umućenom pavlakom, pazeći da masa ostane vazdušasta.
4. Sipajte u posudu za zamrzavanje, prekrijte folijom ili poklopcem.
5. Zamrznite najmanje šest sati, a najbolje preko noći.
6. Izvadite 10 minuta pre serviranja.
Rezultat je izuzetno kremast domaći sladoled bez upotrebe aparata.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







