Ne kuva se, peče se u rerni: Napravite 100% prirodan džem od šljiva

Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan

18.09.2023. 12:24
  • Podeli:
džem šlive pixabay-6508256f0f4ea.webp Foto: Pixabay

Džem je popularan namaz, a onaj pravi domaćinski je uvek ukusniji od kupovnog. Ako ove godine spremate zimnicu, onda obavezno napravite i džem od šljiva, ali koji se ne kuva, već se peče u rerni.

Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan. A zbog dodatka cimeta i ruma dok budete pekli džem mirisaće cela kuća.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica ruma
  • 200 g šećera (opciono)

Priprema:

Šljive lepo operite, pa obrišite ubrusom ili krpom. Nožem presecite na pola, pratite liniju koja postoji na šljivi, pa izvadite košticu. Poređajte ih u šerpu (koja može u rernu) i pospite prstohvatom soli. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat vremena. Šećer nije neophodan, ali ako želite da ga dodate ona na pola pečenja pospite preko šljiva i promešajte.

Povremeno bacite pogled i promešajte ako je potrebno. U gotov džem dodajte cimet i rum, promešajte, pa sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite, pa okrenite naopačke i držite ih tako 5 minuta. Opet okrenite tegle (tako da stoje normalno) i ohladite.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()