Neodoljivi ukus proleća: Napravite domaći džem od ljubičica

Kad god otvorite teglicu, imaćete utisak da se nalazite u bajci

12.05.2024. 16:00
  • Podeli:
džem od ljubičica shutterstock_1686544381-6640c3a5df55a.webp Foto: Shutterstock

Ljubičice, ti nežni cvetovi koji svojom raskošnom lepotom obeležavaju dolazak proleća, nisu samo ukras naših bašta. Oni su i vesnici lepog vremena, tihi svedoci buđenja prirode iz zimskog sna. Kada se pojave, donose osmeh na lica prolaznika i radost u duše svih koji ih ugledaju.

Mnogi ljudi, međutim, nisu svesni da ovi predivni cvetovi nisu samo ukrasni elementi u baštama, već da su i jestivi. Da, upravo tako. Ljubičice nisu samo za divljenje, već se mogu koristiti i u kulinarstvu na različite načine. Njihovi listovi mogu osvežiti salatu svojom nežnom aromom, a njihovi cvetovi dodati suptilnu notu elegancije bilo kojem jelu.

Jedan od najneobičnijih načina korišćenja ljubičica je upravo pravljenje džema od njih. Možda zvuči čudno, ali, rezultat je neverovatan. Džem od ljubičica ima posebnu aromu i boju koja će očarati svakoga ko ga proba.

Recept za ovaj fantastičan džem nije težak, ali zahteva malo strpljenja i pažnje. Prvo, morate pažljivo ubrati ljubičice, birajući samo one koje su potpuno otvorene i sveže. Zatim, cvetove temeljno operite i osušite.

Sastojci:

  • 100 g šolje svežih ljubičica
  • 2 šolje šećera
  • 200 ml vode
  • sok od pola limuna

Priprema:

U šerpu stavite vodu i šećer, pa zagrevajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.

Dodajte ljubičice i sok od limuna. Lagano promešajte.

Kuvajte smesu na laganoj vatri oko 20-30 minuta, ili dok se džem ne zgusne, povremeno mešajući.

Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.

Prebacite džem u sterilisane teglice i dobro zatvorite.

Vaš džem od ljubičica je sada spreman za uživanje! Namažite ga na tost, dodajte ga u jogurt ili ga poslužite uz kolače za nezaboravan desert. Ovaj džem ne samo da će oduševiti vaše čulo ukusa, već će i dodati dašak proleća u vašu kuhinju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()