Omiljeni gurmanski namaz: Recept za najbolju kafansku pikantnu ljutenicu

Fantastičnog je ukusa, dosta je ljuta, pa ko voli nek izvoli

23.09.2023. 08:16
  • Podeli:
ljutenica bakina kuhinja-650e80ca427ae.webp Foto: Bakina kuhinja

Pored ajvara i ljutenicu rado jedemo i uvek je dobro imati je na trpezi - obrocima daje poseban šmek, posebno za ljubitelje ljutog. 

Ono što je najveća prednost ovog specijaliteta u odnosu na ajvar je činjenica da se daleko lakše i brže priprema, a mi vam danas donosimo recept za najbolju kafansku pikantnu ljutenicu iz bakine kuhinje.

Sastojci: 

  • 2 kg paprike
  • 1 kg paradajza
  • 50 ml sirćeta
  • 150 ml ulja
  • 100 g sećera
  • malo mlevenog bibera
  • 200-300 gr ljute paprike
  • so po ukusu
  •  4 čena belog luka
  • Po želji 1/2 kesice od 5 g konzervansa

Priprema:

Paradajz popariti, pa ga oguliti i iseći na kockice. Ulje sipati u šerpu, zatim ubaciti paradajz. Dodati šećer i sirće, pa ga kuvati da ispari tečnost.

Papriku i ljutu papriku ispeći i oguliti, pa je iseckati. Kad uvri paradajz dodati papriku i kuvati dok tečnost ne počne da vri. 

Dodati so, oko 2 kašike, beli luk pred kraj i po želji seckani celer i mleveni biber. 

Staviti konzervans ili sipati dok je vruća smesa u tegle i okrenuti ih da se pasterizuju. 

Poređati na police sa ostalom zimnicom. 

Fantastičnog je ukusa, dosta je ljuta, pa ko voli nek izvoli!
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()