Omiljeni kolač Josipa Broza Tita

Za Josipa Broza Tita pričalo se da je veliki bonvivan i gurman, kao i da se, uprkos dijabetesu, nije mogao odreći slatkog.

18.11.2023. 21:44
  • Podeli:
brauni čokoladni kolač pixabay-655921e80b4bd.webp Foto: Pixabay

Za prve dve tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj još se tu i tamo pojavi kroz svedočanstva njegovih savremenika koji su još živi, poput njegovog nekadašnjeg kuvara koji je pre nekoliko godina ispričao za jedan dnevni list kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsednika bivše države.

A da je jako voleo slatko, odnosno barem jedan kolač, uveravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima "u regionu" pa se tako u poslednje vrijeme piše da je Tito obožavao poslasticu s orasima, čokoladom i kafom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očito, više nije, piše Slobodna Dalmacija.

Bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, recept podseća na kolače kakvi su nekad bili jako omiljeni na ovim prostorima.


Kora:

  •  4 jaja    
  • 200 g šećera    
  • 1 vanilin šećer   
  • 100 g mlevenih oraha     
  • 5 kašika kuvane kafe   
  • 5 kašika brašna   
  • 1 prašak za pecivo    
  • 3 kašike ulja

 

Fil:

  • 400 ml mleka     ​
  • 200 g maslaca    
  • 100 g otopljene čokolade     
  • 10 kašika šećera    
  • 5 kašika brašna    
  • 3 kašike mljevenih oraha    
  •  2 žumanca    
  •  1 vanilin šećer

 

Ukras:

   malo čokolade i malo mlevenih oraha

Priprema:

Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte ina kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Za fil mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte maslac, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte s ohlađenim kuvanim filom.

Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne. Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()