Ovakve šnenokle još niste probali: Penaste, kremaste, sa mirisom vanile

Prave se od svega nekoliko sastojaka

28.10.2025. 20:20
  • Podeli:
shutterstock_ šnenokle-67938363d64e2.webp Foto: Shutterstock

Jedan miris vanile dovoljan je da nas vrati u kuhinju naših baka, gde su šnenokle krčkale na tihoj vatri i pretvarale mleko, jaja i šećer u čistu magiju.

Jednostavne, nežne i gotovo nestvarne, prave se od svega nekoliko sastojaka koje gotovo uvek imamo u kuhinji. A opet, imaju onu parisku eleganciju.

Sastojci (za 4 osobe):


Za šnenokle:

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • prstohvat soli

 

Za kremu (žumanca):

  • 4 žumanca
  • pola litre mleka
  • 2 kesice vanilin šećera (ili 1 mahuna vanile)
  • 3 kašike šećera
  • 1 ravna kašika gustina (ili brašna)

 


 

Priprema:

Oblaci od belanaca

Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta kao sneg, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete sjajan, gust šlag.

U širokoj šerpi zagrejte mleko (neka ne proključa). Kašikom vadite "oblake" od belanaca i spuštajte ih u vrelo mleko na 20-30 sekundi sa svake strane. Vadite ih rešetkastom kašikom i ređajte na tanjir da se ocede.

Ne kuvajte ih predugo - čim malo nadođu i postanu lagani, spremni su. Ako ih prekuvate, izgubiće vazdušastost.

Krema od žumanaca

U drugoj posudi umutite žumanca, šećer, vanilu i gustin. Polako dodajte toplo mleko u smesu, mešajući neprestano.

Vratite sve na šporet i kuvajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.  Kada postane svilenkasta i gusta, sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi.

Spajanje

U činije sipajte kremu, pa pažljivo položite "oblake" od belanaca preko nje. Po želji pospite karamelom, rendanom čokoladom ili prženim bademima.

Mali dodaci za veliki utisak

Ako želite da šnenokle imaju sofisticiraniji ukus, u mleko možete dodati koricu limuna ili par kapi ruma. Francuzi ih zovu "île flottante" što znači "plutajuće ostrvo" - i često ih poslužuju ohlađene, sa sosom od karamele.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()