Savršena zamena za sve sezonske salate uz pregršt jela, idealan i kada je kuvan, a o sarmi i da ne pričamo.
Spremanje zimnice je u toku, a kakva bi zimnica bila bez kiselog kupusa i svih specijaliteta koji se s njim pripremaju.
Savršena je zamena za sve sezonske salate uz pregršt jela, idealan i kada je kuvan, a o sarmi i da ne pričamo.
Ovako ga baka i deka Petrovići spremaju.
Odvijiti glavice koje želite ostaviti cele pa ih očistiti i izdubiti koren. Poređati u bure. Glavice koje želite staviti kao ribanac očistiti i izrendati i staviti u veliku kesu. Na sredini bureta ostaviti udubljenje, rupu u koju ćete spustiti kesu sa kupusom. Kesu nožem izbušiti na dosta mesta u krug i staviti u udubljenje u buretu i zavežite.
Staviti veliki okrugli plastični pritiskač i gladak okrugli opran kamen. U kofu sipati 250-300 g soli, pa sipati 10 litara vode. Kutlačom dobro izmešati pa nalivati dok se bure ne napunu i prekrije za tri prsta vodom kupus. Zavrnuti poklopac i ostaviti na hladnom.
Posle tri dana pogledati da li treba još dodati vode i malo pretočiti za dve kofe da se izmeša so koja je pala na dno, Kad se kupus dobro ukiseli razmutiti vinobran od 10 g i sipati u bure i dobro izmešati. Kupus ostaje tvrd i zdrav do sledećeg kupusa.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.