Penasta puter pogača sa kačkavaljem: Mekana kao duša

Po bakinom receptu je najbolja

07.06.2024. 08:20
  • Podeli:
pogača, bakina kuhinja-6662a60c262c9.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo najmekaniju pena pogaču sa kačkavaljem.

Potrebno je:

  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šečera
  • 50 ml ulja
  • 300 ml mleka
  • 1-2  jaja
  • 550-600 gr brašna
  • 150 gr kačkavalja gaude
  • 50 gr maslaca
  • malo susama
  • so
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Kvasac izmrviti, dodati šećer i malo mleka mlakog. 

Kad nadođe kvasac, sipati ostatak mleka, dodati jaja i ulje brašno i malo soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti da nadođe 30 minuta pa je razmesiti i izdvojiti 10 kuglica po oko 100 gr.

Kuglice obrđene rukama pokriti 10 minuta da se ponovo kvasac aktivira. Svaku lopticu razviti u obliku tanjira premazati tanko puterom pa presaviti na pola.

Foto: Bakina kuhinja

U svaki ugao staviti u gornjoj strani pravo po mali pravougaonik kačkavalja savijati testo sa jedne i druge strane ka unutrašnjosti da se sastave na sredini. Svaku lopticu tako. Tepsiju okruglu 26 cm obložiti pek papirom premazati maslacom i ređati u pleh tako da vrhovi idu ka centru. Ostaviti jednu lopticu, oblikovati cvet ili samo lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da nadođe, pa premazati maslacom i odozgo žumancetom. Posuti susamom. Peći na 180 stepeni C oko sat vremena. 

Pred kraj pokriti jer će rasti. Pečenu pogaču pokriti krpom. Uživajte u peni od pogače.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()