Pita sa grizom i jabukama: Po bakinom receptu je sočna i ukusna

Recept je proveren, a ukus vraća u detinjstvo

16.10.2025. 11:36
  • Podeli:
Bakina kuhinja pita sa jabukama-68f0b726eeb6e.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo recept za tradicionalnu poslasticu - lenju pitu sa grizom i jabukama.

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 1 limun
  • 150 ml. mleka
  • šećer po želji
  • 1 kg jabuka
  • 100 ml ulja
  • 1 kockica maslaca ili margarina
  • cimet
  • 100 gr suvog grožđa
  • 10 kašika brašna
  • 5 kašika griza
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Umutiti jaja sa dve kašike šećera, dodati brašno, griz, prašak za pecivo, mleko, koricu limuna, sok, ulje i dobro izjednačiti. Sipati pola u podmazan peleh veličine 30x20 cm. Peći na 200 stepeni C. oko petnaest minuta.

Za to vreme istopiti maslac u šerpi i ubaciti rendane jabuke, dodati šećer po želji  cimeta i suvo groždje. Dinstati malo da jabuke omekšaju i pusti sok.

Ohladiti malo. Izvaditi prvu koru i preko nje sipati jabuke pa odozgo drugi deo testa. Izravnati  i vratiti u rernu i peći još 50 min da se lepo ispeče. 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()