Posni hleb koji treba da zauzme centralno mesto na stolu za Badnje veče - recept za Badnjaču

Sve što se radi i jede za Badnje veče i Božić ima posebno značenje

06.01.2024. 07:45
  • Podeli:
shutterstock_2102306695 božićna česnica, pogača, slavski kolač-658da968c2764.webp Foto: shutterstock

Veče uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića na trpezi pravoslavnih vernika obavezno treba da se nađu pasulj, med, orasi, sušeno voće, riba... a važno da ona bude što bogatija, što ilustruje i čuvena izreka da nije svaki dan Badnji dan.

Od jela se sprema tucani pasulj, kiseo kupus, pita od oraha ili od višanja i riba. U nekim krajevima ne sme da izostane ni pečena bundeva kako "deca preko godine ne bi imala kraste na glavi".

Sa trpeze ne sme da izostane ni med, koji se jede sa orasima, a posle Badnje večeri se u kući čuva kao lek.

Kada je reč o simbolici pasulja, verovanje koje nam dolazi još od indogermanskih naroda svedoči o tome da je pasulj omiljeno jelo za duše pokojnika. Tako se, tokom Badnje večeri, uspostavlja simbolička veza sa našim precima, koji upravo preko jela dospevaju u vezu sa svojim naraštajima, dajući im snagu i podstičući prosperitet.

Riba ima ritualno značenje, ona se u srednjem veku vezivala za simbol Isusa Hristosa.

Za večeru se takođe sprema i posna pogača badnjača, koju bi valjalo staviti na centralno mesto trpeze i ukrasiti je suvim šljivama, kajsijama i orasima.

Sastojci:

  • 40 g svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 g brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja

Priprema:

U toploj vodi razmutite kvasac i šećer. Dodajte polovinu brašna, ulje i so, te dobro izmešajte. Nakon toga, dodavajte ostatak brašna i mešajte varjačom dok ne postane jako gusto. Tada je umesite, prelijte sa dve kašike ulja i premesiti. Ostavite testo pokriveno krpom da odstoji 20–30 minuta na toplom mestu. Izvadite ga, malo ga premesite pa ga rukom istapkajte da se raširi, da bude kao tanka lepinja.

Stavite u pleh veličine 30 cm. Izbockajte viljuškom, premažite četkicom uljem i ostavite 20 minuta da odstoji. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.

Pecite je oko 25 minuta, zavisno od rerne, a pečena je kad fino porumeni. Pečenu pogaču izvadite i umijte, što znači premažite sa malo vode, zamotajte u krpu i ostavite do služenja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()