Prava mera sastojaka za pun ukus: Bajadera, recept za omiljeni kolač svih generacija

Kada se ovako napravi nije ni pretvrda, ni presuva

28.06.2023. 16:33
  • Podeli:
Bajadere shutterstock-649c436a68d7c.webp Foto: Shutterstock

Već generacijama unazad bajadera je glavna zvezda svih sitnih kolača. 

Uvek se nađe i na posnoj i na mrsnoj trpezi.

Maltene svaka domaćica nasledila je od svoje bake recept za bajaderu, pa je pravi na svoj način.

Ovako napravljena, ona ima pun ukus, nije ni tvrda, ni suva. I plus je šećer smanjen koliko god je to moguće da ne naruši najlepši ukus ovog kolača, piše 24sedam.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanila burbon šećera
  • 200 g maslaca ili margarina (u zavisnosti da li je posna verziju ili ne)
  • 300 g mlevenog keksa
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g čokolade za kuvanje

Glazura:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 25 g maslaca ili margarina
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Savet je da se svetli i tamni deo pravi odvojeno da bi oba sloja bajadere bila iste debljine.

Najpre u šerpicu nasuti 100 ml vode i 125 g šećera, pa staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta.

Potom skinuti sa ringle, dodati 100 g iseckanog maslaca na kocke i mešati dok se ne otopi. Dodati i 150 g čokolade, mešati da se otopi, na kraju dodati 150 g mlevenog keksa i 150 g mlevenih oraha.

Ostaviti nekoliko minuta da se smesa prohladi, zatim prebaciti u pleh 30x20 obložen pek-papirom, pa poravnati.

Na isti način pripremite i drugi sloj. To je svetli sloj u koji ne ide čokolada. U ovaj sloj dodati kesicu vanila burbon šećera. Kad se prohladi, rasporedite preko tamnog sloja i poravnajte.

Ohladiti nekoliko sati u frižideru.

Za glazuru otopiti na laganoj temperaturi čokoladu, maslac i ulje, pa odmah preliti preko bajadere. Kada razmažete glazuru, prodrmajte pleh levo - desno, da bi se glazura lepo poravnala.

Vratite u frižider da se sve lepo stegne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()