Recept je star vekovima
Foto: ShutterstockAko ste mislili da znate sve trikove za pripremu savršene sarme, možda vas iznenadi jedan jednostavan dodatak koji može potpuno transformisati ovo tradicionalno jelo. Tajna ne leži u začinima, već u slanini, a mi vam donosimo doličan recept za pravu srpsku sarmu za Đurđevdan.

Glavicu kiselog kupsa razdvojte na listove, nožem odstranite koren i deblji deo, pa ih dobro operite. Ostavite 5-6 celih listova za dno posude i za pokrivanje jela.
U većoj šerpi, zagrejte mast i ulje, pa propržite slaninu, zatim dodajte sitno seckani crni i beli luk, pa kada luk promeni boju i postane staklast, dodajte meso. Sve dobro promešajte, pa pržite dok meso ne bude gotovo.
Nakon toga, dodajte pirinač koji ste prethodno oprali, alevu papriku i sveže mleveni crni biber, dolijte malo vode, pa mešajte da se sve fino sjedini i ostavite da se krčka dok pirinač ne bude skoro gotov.
Gotov fil nanesite na listove kupusa, pa dobro uvijte kako fil ne bi ispao i kako se sarme ne bi raspale tokom kuvanja.
Dobro podmažite šerpu za kuvanje, pa na dno prvo složite nekoliko listova kupusa, a zatim u redovima složite savijene sarme od kiselog kupusa.
Za zapršku zagrejte malo ulja i masti, pa dodajte alevu papriku i malo brašna, sve dobro promešajte da se razbiju grudvice, pa njome prelijte složene sarme. Odozgo prekrijte sve listovima kupusa, dobro ušuškajte, nalijte vodom do polovine šerpe, pa stavite da se lagano krčka na srednjoj vatri 2-2,5 sata, u zavisnosti od jačine vašeg šporeta.
Po želji, sarmu kada je kuvana možete malo ubaciti u rernu da se fino zapeče.

Iskusne domaćice i kuvarice znaju cake kako da pripreme smesu za sarmu koja će imati neodoljivu aromu i biti savršeno ukusna. Umesto da seckate slaninu jednostavno je sameljite zajedno s mesom. Ova metoda ne samo da štedi vreme, već i čini meso znatno sočnijim i punijim ukusom.
Postoji još jedan praktičniji pristup koji koriste vrsni kuvari, u mesari zamolite mesara da prilikom mlevenja mesa ubaci i nekoliko komada slanine direktno u mašinu. Na taj način dobija savršeno sjedinjenu smesu, bez dodatnog posla u kuhinji.
Za razliku od uobičajenog dodavanja kockica slanine u fil, ova tehnika omogućava da se bogat ukus ravnomerno rasporedi kroz čitavu sarmu. Rezultat je jelo koje je mekše, mirisnije i znatno ukusnije pravi porodični hit za svaki ručak.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







