Raj za nepca: Trk u kuhinju i spremite karamelizovani luk iz rerne

Fantastičan i nezaboravan ukus

31.03.2023. 09:00
  • Podeli:
Karamelizovani luk 1-642175ef89c65.webp Foto: Pixabay

Karamelizovani luk izvrstan je dodatak svakom jelu. Izvrsno pristaje uz pečeno meso, krompir, testeninu, a možete ga staviti i u sendvič između dve kriške hleba.

Ako ne želite da stojite uz šporet sat vremena i polako ga karamelizujete na tiganju, izvrsne rezultate možete postići i u rerni.

Najbolje bi bilo upotrebiti crni luk ili srebrnjak za ovaj recept. Isecite ga na četvrtine, ispecite ga sa suvim crvenim vinom poput pinota noira, merlota ili zinfandela, a potom uživajte u ukusima.

Sastojci

- 900 g luka isečenog na četvrtine
-125 ml crvenog vina
-3 kašike maslinova ulja
- 1 kašika šećera
- ½ kašičice soli

Priprema

Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusa.

Očistite luk i isecite ga na četvrtine. Rasporedite ga na pleh za pečenje.

U lončiću pomešajte zajedno vino, maslinovo ulje, so i šećer. Prelijte smesu preko luka.

Pleh za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 30 minuta.

Potom skinute foliju, pomešajte luk i pecite još 30 minuta dok ne omekša i ne postane karamelizovan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()