Recept za večeru koju možete napraviti sami - planinska pita sa sirom

Jednostavan recept za planinsku pitu sa sirom koja će vas oduševiti ukusom.

21.02.2023. 17:21
  • Podeli:
Pita sa sirom-63eb36c96a58a.webp Foto: Pixabay

Planinska pita je pravo domaćinsko jelo koje je nekada bilo neizostavan deo božićne trpeze. 

Ono što ovu pitu izdvaja, sem jednostavne pripreme, je i to što se prvo preliva istopljenim puterom, a zatim i smesom od jaja i mleka, koji čine koricu hrskavkom i pucketavom.

Sastojci

  • 400 g mekšeg sira
  • 4 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 400 ml jogurta
  • 1 puna kašika brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 500 g kora za pitu

Za prelivanje

  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 100 g kajmaka
 

Priprema

Sir izdrobite, a u drugoj činiji umutite jaja sa uljem i jogurom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno sjedinili. Promešajte. 

Zatim u smesu dodajte i izdrobljeni sir i opet lepo promešajte. Tepsiju prečnika 30 cm lepo nauljite, pa na dno stavite 2 kore.

Sipajte malo fila, pa preko stavite jednu koru. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji red treba da bude kora.

Pitu isecite na kocke, pa premažite kajmakom, a onda i jajima koja ste umutili sa mlekom. Pecite na 200°C oko sat vremena.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()