U sočnom spoju čokolade sa džemom
Osmislio je 1832. godine Franc Saher za kneza Klemensa fon Meterniha.
Rernu zagrejte na 130 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kakao, brašno, skrob, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Zasebno pomešajte šećer, ulje i vodu, pa pomešajte obe smese. U pleh obložen pek-papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite biskvit 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 130 stepeni. Onda pojačajte na 150 i pecite dok ne omekša, oko 1 sat.
Ostavite biskvit preko noći da odstoji. Presecite biskvit napola. Premažite džemom od kajsije, pa ostavite 10 minuta u frižideru. Zagrejte kokosovo mleko dok se ne pojavi para, pa sklonite sa šporeta. Dodajte seckanu crnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte otopljeni kakao puter pa promešajte. Prekrijte tortu prvim slojem pa ostavite u frižideru još 10 minuta. Premažite drugi sloj fila. Dekorišite po ukusu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.