Saher torta: Čarobna poslastica osmišljena 1832. godine za kneza

U sočnom spoju čokolade sa džemom

04.11.2024. 12:05
  • Podeli:
Saher torta pixabay-6728a153296a8.webp Foto: Pixabay

Osmislio je 1832. godine Franc Saher za kneza Klemensa fon Meterniha.

Potrebno je:

  • 340 g brašna
  • 380 ml vode
  • 180 g šećera
  • 170 ml biljnog ulja
  • 40 g kakaoa
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 10 g sode bikarbone
  • 5 g limunske kiseline
  • vanilin šećer po ukusu
  • 200 g crne čokolade
  • 100 ml kokosovog mleka
  • 10 g kakao putera
  • 200 g džema od kajsije

Priprema:

Rernu zagrejte na 130 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kakao, brašno, skrob, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Zasebno pomešajte šećer, ulje i vodu, pa pomešajte obe smese. U pleh obložen pek-papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite biskvit 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 130 stepeni. Onda pojačajte na 150 i pecite dok ne omekša, oko 1 sat. 

Ostavite biskvit preko noći da odstoji. Presecite biskvit napola. Premažite džemom od kajsije, pa ostavite 10 minuta u frižideru. Zagrejte kokosovo mleko dok se ne pojavi para, pa sklonite sa šporeta. Dodajte seckanu crnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte otopljeni kakao puter pa promešajte. Prekrijte tortu prvim slojem pa ostavite u frižideru još 10 minuta. Premažite drugi sloj fila. Dekorišite po ukusu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()