Sarmice od zelja: Savršen ručak bez mesa za Gospojinski post

Sočno jelo držaće vas dugo sitim, a osvaja od prvog zalogaja

21.08.2024. 14:51
  • Podeli:
shutterstock_ sarme sarmice zelje ručak sarma-66c5d63010cab.webp Foto: Shutterstock

Sarme svi obožavamo, ali one sa zeljem su mnogima bolja opcija od onih sa kupusom, zato vam sada donosimo originalni recept za ovo izdašno jelo.

Potrebno je:

  • 20 listova zelja
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 šolja rendane šargarepe
  • 1/2 šolje seckanog paradajza
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • so
  • biber po ukusu
  • 1 kašičica mlevene začinske paprike
  • 1/2 šolje seckanog peršuna

Priprema:

Blanširajte listove zelja u ključaloj vodi 1-2 minuta, pa ih stavite u hladnu vodu.

Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i paradajz.

Dodajte pirinač, so, biber, mlevenu začinsku papriku i peršun, pa sve dobro izmešajte. Na svaki list zelja stavite malo smese i uvijte sarmice.

Poređajte sarmice u šerpu, prelijte sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()