Starinska poslastica u u novom ruhu: Recept za štrudlu sa makom i orasima

Predivnog ukusa i veoma dekorativna

11.02.2024. 09:10
  • Podeli:
poslastica bakina kuhinja-65c87b5c4fa33.webp Foto: Bakina kuhinja

Štrudla sa makom i orasima predstavlja spoj sočnog testa, bogatog nadeva od mlevenog maka i aromatičnih oraha, savršeno začinjenih i umotanih u baršunasto testo. 

Ovaj recept ne samo da će zadovoljiti vaše nepce, već će i oživeti mirisna sećanja na domaćinske kuhinje i tople porodične trenutke. 

Sledite korake i otkrijte kako napraviti ovu poslasticu koja će postati omiljeni dodatak vašem stolu za svečane prigode ili jednostavno za uživanje u svakoj prilici. 

Potrebno je:

200 ml mleka
100 ml jogurta
20 g kvasca
600-650 g brašna
1 kašičica šećera
1 jaje
3 kašike ulja
korica limuna
malo soli

Nadev:

100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog maka
100 g mlevene plazme
malo suvog grožđa
malo usitnjene bele čokolade

Priprema:

Kvasac izmrviti u malo mlakog mleka sa malo šećera. Kad kvasac nadođe, sipati u vanglicu, zatim dodati ostatak toplog mleka, razbiti jaje, ulje, jogurt u tu smesu. Onda dodajte koricu limuna, ulje i po malo dodavati brašno. Umesiti da testo bude srednje tvrdo i glatko. 

Pokriti i ostaviti da odmori sat vremena, a zatim ga i podeliti na tri dela i oblikovati loptice, sve to pokriti 10 minuta da odstoji. 

U mlevene orahe sipati malo mleka, dodati šećera po želji i malo suvog grožđa. U mak dodati mleko, izlomljenu belu čokoladu  i šećer po želji.  

Prvu lopticu oklagijom razvući što duža da bude, pa premazati sa pola smese od maka i uviti, drugu premazati sa pola oraha i uviti u rolnicu. Treću takođe razviti, pa pola po dužini premazati makom, pa orasima i uviti. Spojiti jedan kraj u vrhu i uviti u pletenicu. 

Pleh podmazati uljem i staviti pletenicu i pokriti da još malo naraste. Kada dostigne željenu proporciju, premazati žumancetom i peći na 180 stepeni 50 minuta. Seći  ohlađenu.

Detaljniji postupak pogledajte u video snimku:

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()