Toliko je dobra da ćete je spremati i van posta: Recept za omiljenu srpsku pitu u posnoj verziji

Zamenite jaja i jogurt ovim sastojcima

18.03.2024. 10:10
  • Podeli:
gibanica shutterstock_1867411768-65f80508cc693.webp Foto: Shutterstock

Najčuvenija srpska pita - gibanica pravi se prilično jednostavno, od kora, jaja, jogurta i sira. Međutim, gibanica može biti i posna, a sve što je potrebno jeste da se zamene jaja i jogurt.

Isprobajte recept za koji vam uopšte neće biti potrebno mnogo vremena, a koji je toliko lagan da ćete ga stalno primenjivati.

Posna gibanica nije ništa manje ukusna od mrsne i verujemo da ćete vi i vaši najmiliji uživati u njenom ukusu.

Sastojci: 

  • 500 g gotovih kora
  • 500 g posnog feta sira
  • 2 posne kisele pavlake (male) 
  • 1 šolja kisele vode
  • 3 kašike mlevenog lana 
  • 7,5 čaša vode 
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Pomešajte u jednoj posudi kiselu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni feta sir.

Mleveni lan i vodu (zamena za jaja) pomešajte u drugoj posudi i sve dobro sjedinite, a zatim dodajte u prvu smesu i dobro promešajte.

Nauljite tepsiju, svaku koru umočite u smesu i zgužvajte, a zatim ređajte u tepsiju. Fil koji vam bude preostao sipajte preko.

Gibanicu pecite oko 40 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()