Unutra penasta - spolja hrskava: Sjajna pogača sa pavlakom i maslinovim uljem

Jednostavna za pripremu

10.09.2023. 12:48
  • Podeli:
bakina kuhinja pogača 1-64fd9cf395aba.webp Foto: Bakina kuhinja

Danas vam iz bakine kuhinje donosimo recept za savršeno mekanu pogaču sa pavlakom i maslinovim uljem.

Potrebno je:

  • 1 kg brašna 
  • malo brašna za posipanje
  • 20 gr svezžeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 499 ml mleka
  • 1 puna kašika kisele pavlake
  • 2 kašike ulja 
  • 2 kašike ulja maslinovog za premazivanje (može i obično)
  • seme suncokreta
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Kvasac izmrviti u mlakom mleku i dodati šećer. Nadošli kvasac sipati u vanglu, sipati ostatak mleka, ulje, pavlaku i brašno. Dodati so i zamesiti fino glatko testo. Ostaviti da odmara oko 30 minuta. Testo podeliti na dva dela, veći i manji.

Veći deo razvući u veći pravougaonik, zatim ga premazati uljem i uviti u rolat. Iseći na rolatiće oko 2 cm širine i ređati u podmazan pleh u krug okolo. 

Drugo testo takođe razviti u pravougaonik, pa donju polovinu iseći na trake. Premazati uljem pa i njega uviti u rolat. Uviti ga u krug pa ga staviti u sredinu.

Pokriti  pogaču da naraste pa je premazati sa žumancetom i posuti susamom. Peći na 180 stepeni oko sat vremena. Pred kraj pokriti folijom.

Pečenu pogaču pokriti.

U videu u nastavku teksta detaljnije možete pogledati pripremu ove pogače:

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()