Crni luk je veoma zdravo povrće - zato je važno pripremati ga na pravi način
Crni luk je jedna od najzdravijih namirnica koja obiluje sastojcima koji su zaslužni za normalno i dobro funkcionisanje organizma. Takođe, poseduje i brojne zdravstvene prednosti kao što su jačanje imuniteta, normalan rad srca, lečenje respiratornih infekcija i mnoge druge.
Ali da li ste znali kako se ispravno priprema?
Naime, nutricionista po imenu Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti.
A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova lekovita dejstva.
"Savetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vreme stvoriće se maksimlana količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja", objasnio je ovaj nutricionista.
A osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.