Jedite dok je toplo
Palenta je nezamenljivi deo italijanske kuhinje. Reč je o rustičnom jelu koje se sastoji od kuvane kukuruzne krupice pomešane sa različitim sosevima na bazi paradajza, mesom i sirom.
Nekada se palenta jela sa pavlakom, čvarcima i prženim lukom na masti, ali i u slatkoj varijanti, na mleku ili s belom kafom.
A mi vam danas donosimo recept idealan za doručak - palentu sa parmezanom i rukolom.
Čeri paradajz izbockajte na par mesta, prelijte maslinovim uljem, posolite, poprskajte sa balzamiko sirćetom i pecite u rerni oko 15 min na 170 stepeni. Po želji možete dodati i granule belog luka i prstohvat šećera.
Isecekajte 100 g slanine na kockice i dobro je propržite. Dok se ona prži, narendajte parmezan.
U 400 ml provrele i posoljene vode sipajte 100 g palente i uz stalno mućenje je kuvajte oko dva minuta na umerenoj vatri.
Dodajte kockicu putera, izrendani parmezan i sve dobro sjedinite.
Palentu sipajte u tanjir, a zatim i prepečenu slaninicu, rukolu, marinirane pečurke, narendani parmezan i na kraju pečeni cherry paradajz.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.