Za sve početnike koji žele da jedu sarmu kao kod bake: Vrhunski recept koji oduševljava

Tajna je u pažljivoj pripremi, kvalitetnim sastojcima i ljubavi koju uložite u svaku sarmu

Autor: Web UNA TV
26.02.2025. 10:20
  • Podeli:
sarma bakina kuhinja-67beeae7a3695.webp Foto: Bakina kuhinja

Pripremite se za savršenu sarmu, baš onakvu kakvu su pripremale naše bake. Ovaj tradicionalni recept donosi vam sarmu bogatog ukusa, sa sočnim mesom, savršeno kiselim kupusom i neodoljivim dimljenim mesom. 

Tajna je u pažljivoj pripremi, kvalitetnim sastojcima i ljubavi koju uložite u svaku sarmu.

Potrebno je:

  • Listovi kiselog kupusa
  • 600-700 gr mešanog mlevenog mesa
  • 100 gr pirinča
  • 200 gr suve slanine
  • 300 gr suvih rebara
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 manja glavica belog luka ili u granulama
  • aleva slatka i tucana paprika
  • mlevenog bibera
  • ulje
  • so

Priprema:

Na suvoj šerpi propržiti 100 gr suve slanine sečene na kockice. Kad se slanina istopi  dodati sitno seckan crni luk pa ga ispržiti. Skinuti sa šporeta pa dodati alevu slatku, a može i tucanu papriku, bibera, soli belog luka i opranog pirinča. 

To ubaciti u mleveno meso (ne pržiti meso) i dobro rukama izjednačiti. Odvojiti listove i ako je jako kiseo i slan oprati u 2 vode. Velike listove preseći na pola i skloniti zadebljali deo. 

List staviti na dasku staviti kašiku fila pa malo istanjiti na dužinu, saviti list sa strane i uviti u sarmu uzanu i duguljastu kao kad pravite baklave rolnice. 

Ređati uspravno u šerpu u sredinu suvo meso, rebra ili suva slanina zavisi šta imate, malo nasečenog kupusa. Pokriti listovima kupusa i još dodati aleve i tucane paprike, mast i naliti vodom. 

Krčkati oko 2 sata. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()