Zovu ga bazlama: Turski somun iz tiganja se jednostavno sprema i mekan je k'o duša

Idealne su za umakanje u soseve ili guste čorbe, a možete ih namazati mlečnim namazom i dodati sastojke po želji

27.07.2023. 17:34
  • Podeli:
Pita hleb_Foto Unsplash-64c263cd959be.webp Foto: Unsplash / Ilustracija

Kada vam ujutru zafali hleb za doručak, zasucite rukave i napravite somun po turskom receptu koji će oduševiti celu porodicu.

Ovaj recept i ne mora striktno biti za doručak, ali prilikom njegove izrade zamiriše cela kuća. Na kraju se dobije finalni proizvod koji neće razočarati.

Turski somun, kog u toj zemlji zovu bazlama, potekao je iz sela Anadolije.

Tradicionalno se sprema na drvima, ali naravno, u gradskim uslovima će biti ukusni i ako ih napravite u tiganju, piše Telegraf.

Sastojci:

  • 300 mililitara mlake vode,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kašičica suvog kvasca,
  • 100 grama jogurta,
  • 550 grama belog brašna,
  • pola kašike soli,
  • puter (za premazivanje).

Priprema:

Pomešajte kvasac, šećer i vodu u činiju i dobro ih promešajte. Ostavite činiju na toplo do 10 minuta da kvasac nadođe. To ćete znati kada smesa postane penasta.

U drugoj činiji pomešajte jogurt, so i 3/4 ukupne smese brašna i nadošao kvasac. Mesite dok ne dobijete testo. Postepeno dodajte preostalo brašno i mesite još malo dok ne dobijete meko i pomalo lepljivo testo.

Činiju pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste. Vreme koliko mu treba da se podigne zavisi od toplote u prostoriji. Dobijeno testo podelite na četiri dela i oblikujte jufkice. Pospite ih sa malo brašna i ostavite da odstoje 10 minuta pokrivene krpom.

Jednu jufkicu testa malo pritisnite i oklagijom razvaljajte i stavite je u tiganj na mrvu ulja. Dok se ona prži, razvaljajte ostale. Smanjite temperaturu ringle i pržite dok se na površini ne pojave mehurići, a donja strana ne dobije zlatkastu boju. Otprilike treba pet minuta po strani.

Kada ih odložite na tanjir, premažite ih otopljenim puterom dok su još tople i prekrijte folijom.

Idealne su za umakanje u soseve ili guste čorbe, a možete ih namazati mlečnim namazom i dodati sastojke po želji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()