Žu-žu aromatična pogača: Spolja tako hrskava, a u sredini penasta

Kada je stavite na sto zamirisaće i biće rastrgnuta u komadiće

27.01.2024. 12:25
  • Podeli:
žužu pogača bakina kuhinja-65b4e7d8a748c.webp Foto: Bakina kuhinja

Od ove pogače zamirisaće ceo stan, a vaši gosti će je naprosto obožavati.

Potrebno je:

  • 750-800 g brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 100 ml mlake vode  za kvasac
  • 1 kašičica šećera i soli
  • 300 ml mleka
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • susam 
  • origano
  • žumance za premazivanje po želji
Bakina kuhinja

Priprema:

U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati mleko i brašno, zatim so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste, pa podeliti na 10 loptica, pa ih obraditi rukom i pokriti da odmore sedam minuta.

Izmešati omekšani maslac i ulje. Svaku lopticu razviti u veći tanjir i mazati uljem, pa stavljati jednu preko druge. Zadnju nemojte mazati. Staviti u frižider 15  minuta da se testo ohladi i maslac stegne.

Bakina kuhinja

Izvaljati u pravougaonik, pa iseći na manje kvadrate. Pleh 26 cm prečnika, okrugli, obložiti pek papirom. Ređati u pleh kockice sa malim razmacima. Prvi red premazati uljem i maslacom, pa posuti seckanim belim lukom. 

Drugi red posuti crnim susamom ili origanom, zadnji red posuti belim susamom. Pokriti da odmori, pa premazati žumancetom sa malo mleka. 

Peći na 200 stepeni oko 60 minuta. 

Detaljan postupak pripreme može pogledati u videu:

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()