Nikako ga ne bacajte u smeće: Talog od kafe je korisniji nego što ste mislili

Ako vi ili vaši ukućani svakoga dana pijete esperso ili domaću kafu, evo par trikova su za vas

28.02.2024. 07:45
  • Podeli:
Kafa_Pixabay.jpg Foto: Foto: Pixabay

Postoje genijalni načini da iskoristite soc od kafe, a oni su vrlo kreativni i pomoći će vam da ne bacate nešto što može da se iskoristi. 

Svakako, ovo je posebno značajno za ljubitelje kafe, ali i ekološki osvešćene ljude koji ne žele da zagađuju okolinu i trude se da sve iskoriste maksimalno, pre nego što bace.

Foto: Pixabay

Četiri genijalna načina da iskoristite soc od kafe:

Ubacite soc u svoje recepte

Čokolada i kafa su božanstveni spoj, pa posegnite za potrošenim talogom od kafe kada pravite slatke čokoladne stvari. 

Dodajte kašičicu ili dve u svoje omiljene recepte za kolače, čokoladne kuglice, čokoladni keks, mlečne šejkove ili čokoladne kolače, za bogat, prepoznatljiv ukus kafe. 

Posebno ćete moći da iskoristite soc u pečenjima gde je zrnasta tekstura soca manje primetna.

Foto: Shutterstock

Sredstvo za čišćenje

Koristite talog od kafe kao abraziv za ribanje zaglavljene hrane sa lonaca i tiganja. 

Jednostavno pospite svoju uobičajenu četku ili sunđer socom, da biste oribali mrlje. 

Oduševiće vas kako je soc efikasan kao sredstvo za čišćenje.

Piling za lice

Pomešajte 2 kašike soca sa 1 kašikom krupne soli ili granulisanog šećera i 1 kašikom kokosovog ulja dok se potpuno ne sjedine. 

Čuvajte u zatvorenoj tegli/loncu. Umasirajte kao piling na lice, a zatim isperite toplom vodom. 

Pored pilinga, kafa je puna antioksidanasa koji ostavljaju kožu sjajnom nakon upotrebe.

Foto: Shutterstock

Sredstvo za đubrenje bašte

Soc od kafe je odličan sastojak komposta, ali se takođe može rasuti po zemljištu u podnožju vaših biljaka. 

Zemlja je prilično bogata azotom i sadrži druge hranljive materije koje deluju kao đubrivo u zemljištu. 

Samo izbegavajte da ih stavljate na isti deo vaše bašte iznova i iznova i grabljajte ih u zemlju, jer će debeli sloj soca sprečiti da voda prodre do biljaka. 

Hortenzije i ruže vole kiselost, ali izbegavajte korišćenje soca od kafe za paradajz, jer kofein može da ograniči njihov rast. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()