Banane nikad ne držite na ovom mestu: Uz ovaj trik ostaće sveže do 15 dana

Voće ume brzo da propadne i pre nego što ga pojedemo, ali, srećom, postoje jednostavni trikovi kojima se svežina voća može produžiti i do nekoliko nedelja

13.11.2025. 20:35
  • Podeli:
shutterstock_1061760500 banane banana voća-69161aebf219b.webp Foto: Shutterstock

Voće ume brzo da propadne i pre nego što ga pojedemo, ali, srećom, postoje jednostavni trikovi kojima se svežina voća može produžiti i do nekoliko nedelja.

Često se dogodi da napunimo korpu svežim voćem s najboljom namerom da ga pojedemo u sledećih nekoliko dana, ali pre nego što stignemo da uživamo u njemu, ono počne da truli, gubi svežinu ili postane premekano. Banane, jagode i breskve su među najčešćim žrtvama prebrzog sazrevanja, a uzrok često nije samo vreme, već i način na koji ih čuvamo kod kuće.

Srećom, postoje jednostavni trikovi kojima se svežina voća može produžiti i do nekoliko nedelja.

Banane često postanu smeđe i kašaste samo nekoliko dana nakon kupovine u supermarketu. To može biti izuzetno frustrirajuće, jer ne samo da bacamo novac, već i bespotrebno doprinosimo stvaranju prehrambenog otpada. Prema rečima stručnjaka, nekoliko jednostavnih saveta za čuvanje moglo bi banane da održi svežima i do 15 dana. 

"Banane se tako brzo kvare, jer nastavljaju brzo da dozrevaju nakon branja. Ipak, uz prave metode skladištenja možete znatno produžiti njihov rok trajanja i izbeći da ih bacite u smeće", rekao je stručnjak iz Wheeldon Brothersa. Peteljke banana su mesto gde se oslobađa većina etilena, a njihovo pokrivanje može pomoći u usporavanju procesa dozrevanja, piše "Dejli ekspres" (Daily Express).

"Omatanje peteljki u providnu ili aluminijumsku foliju smanjuje ispuštanje etilenskog gasa i usporava proces sazrevanja. To je mali, ali efikasan trik koji produžava svežinu voća", rekli su stručnjaci. 

Pobrinite se i da banane držite odvojeno od drugog voća, jer njihovo zajedničko čuvanje može ubrzati sazrevanje. Ako ih ostavite na tvrdim površinama ili složite jednu na drugu, često dolazi do nagnječenja, što ubrzava njihovo kvarenje.

"Stavljanje banana da vise sprečava nagnječenja, a takođe smanjuje kontakt s etilenom, koji je teži od vazduha. To je pametan način da banane duže ostanu čvršće i vizuelno privlačnije", objasnili su stručnjaci. Ako nemate vešalicu za banane, kuka ispod kuhinjskog ormarića ili viseća korpa za voće jednako dobro funkcionišu.

Ostavljanje banana u frižideru često ima loš rezultat, jer im kora postane smeđa ili crna. Međutim, unutrašnjost voća ostaje savršena.

"Postoji zabluda da hlađenje uništava banane, ali samo kora menja boju. Voće unutra ostaje sveže i jestivo. Zapravo, hlađenje može pomoći bananama da traju do 15 dana", rekli su stručnjaci. Držite ih u papirnoj kesici ili prozračnoj posudi da biste izbegli gnjecavo voće.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()