Da li su jaja sa malom pukotinom bezbedna za upotrebu?

Na ove stvari morate obratiti pažnju

24.09.2025. 15:03
  • Podeli:
jaja-66325f00a147d.webp Foto: Pixabay

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da, po dolasku iz prodavnice, primetite pukotinu na jajetu i odmah se zapitate – da li ga smem koristiti ili ne? 

Niste sami – ovakve sitne nezgode u kuhinji dešavaju se češće nego što mislimo, a pravilan odgovor može značiti razliku između sigurnog obroka i potencijalnog rizika po zdravlje.

Napukla jaja često izazivaju dilemu, jer s jedne strane ne želimo da bacimo hranu, a s druge ne želimo ni da rizikujemo bakterijsku kontaminaciju. Pre nego što donesete odluku, važno je znati kada je jaje napuklo i kako pravilno postupiti, kako biste ga eventualno mogli bezbedno iskoristiti.

Prvo, razmislite kada je jaje napuklo pre nego što odlučite da li ćete ga koristiti. Ako ste u marketu doneli kući jedno ili dva napuknuta jajeta, najbolje je da ih bacite ili stavite u kompost. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), bakterije s vremenom mogu prodreti u jaje kroz pukotine na ljusci.

Bez saznanja koliko dugo je ljuska bila probijena, ne može se sa sigurnošću reći koliko su bakterije imale vremena da se razviju i potencijalno kontaminiraju jaje.

Najveći rizik predstavljaju jaja s velikim pukotinama, dok manja oštećenja uglavnom nose manju opasnost. Studija Univerziteta Tufts pokazala je da jaja sa velikim pukotinama imaju veću verovatnoću da sadrže salmonelu nego jaja sa sitnim pukotinama.

S druge strane, ako su jaja napukla kod vas kod kuće, još uvek ih možete "spasiti". USDA preporučuje da odmah razbijete jaje i prebacite ga u čistu posudu koja se može ponovo zatvoriti poklopcem. U frižideru se tako mogu čuvati do dva dana.

Ako ste razbili više jaja nego što možete pojesti u naredna dva dana, možete ih upotrebiti za pripremu obroka koji se mogu zamrznuti i kasnije podgrejati.

Ako se još uvek osećate nesigurno kada je u pitanju korišćenje razbijenog jajeta, ova informacija bi vas mogla umiriti: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da se bakterije poput salmonele uništavaju kuvanjem jaja na unutrašnjoj temperaturi od 71°C pre posluživanja.

To znači da ih morate potpuno skuvati ili ispržiti, ali pečeni proizvodi s jajima i drugi recepti u kojima su belanca i žumanca skroz kuvani odlični su za upotrebu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()