Kako izabrati najbolju papriku za ajvar: Saveti zlata vredni

Stiže sezona pravljenja zimnice

10.08.2024. 15:54
  • Podeli:
Ajvar shutterstock_367587110-64df78919619b.webp Foto: Shutterstock

Prilikom pravljenja zimnice najvažnije je odabrati kvalitetno povrće, a za ajvar kvalitet paprike je presudan

Vreme spremanja zimnice uskoro kreće, a ovo su saveti iskusnih domaćica koji mogu da vam pomognu pri pripremi ajvara, pinđura i sličnih pikanterija.

Prilikom pravljenja zimnice najvažnije je odabrati kvalitetno povrće, a za ajvar kvalitet paprike je presudan. Važno je da bude sveža, a najbolje je da bude iz organskog uzgoja.

Ovo su smernice iskusnih domaćica i baka za odabir prave paprike za najbolji ajvar:

  • Paprika mora biti sasvim zrela i neoštećena.
  • Najvažnije je da paprika bude mesnata i suva. Kada se stavi na roštilj ovakva paprika ne cvrči i ne pušta mnogo tečnosti, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse.
  • Birajte pljosnate paprike koje se lako peku samo sa dve strane i samim tim i lako ljušte.
  • Ako ste u prilici izaberite organski gajenu papriku starih sorti čiji su plodovi obično nešto manji ali čvršći, takozvanih "ajvarki“ od kojih je najbolja Kurtovska kapija.
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()