Tiganji su neophodni u svakom domaćinstvu i veoma praktični, ali imaju jednu veliku manu
Domaćice vole teflonske tiganje i plehove, jer su praktični i u njima se hrana ne lepi za dno dok se prži. Otporni su na visoke temperature do čak 260 stepeni, ali imaju jednu veliku manu - lako ih je oštetiti priborom za jelo.
Ako mešate hranu metalnom viljuškom ili sečete nešto u teflonskom plehu, oštećenja su neminovna. Čim primetite ogrebotine i oštećenja, vreme je da taj tiganj bacite, čak i ako ste ga nedavno kupili.
Tiganj ili pleh s ogrebotinama može ostaviti milione komadića mikroplastike na hrani. Teflonsko posuđe napravljeno pre 2013. godine bilo je još opasnije - sadržalo je hemijski spoj PFOA (perfluorooktanska kiselina). Nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski proizvodi su počeli da se proizvode bez nje, što ne znači da su izgrebani tiganji i plehovi od teflona danas potpuno sigurni za zdravlje.
Zato se preporučuje da nikada ne koristite metalni pribor u kontaktu s teflonskim posuđem, već pribor od silikona. Ipak, vremenom se teflonski premaz troši pa stručnjaci savetuju da takvo posuđe, čak i ako nema nikakvih oštećenja, bacite nakon pet godina korišćenja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.