Saveti zubara zlata vredni: Saznajte kako treba da jedete pojedinu hranu, a da ne oštetite gleđ

Fokusirajući svu našu pažnju na ono što jedemo, zaboravljamo da način na koji jedemo i pijemo

07.07.2023. 12:35
  • Podeli:
dete, jabuka, jedenje pixabay-64a7ea500011f.webp Foto: Pixabay

Nije tajna da ono što jedete i pijete može da utiče na stanje vaših zuba. Razmislite o šećerima koji narušavaju gleđ i napicima od kafe koji mogu da prouzrokuju mrlje. Ali fokusirajući svu našu pažnju na ono što jedemo, zaboravljamo da način na koji jedemo i pijemo igra isto tako ključnu ulogu.

"Postoje popularne metode konzumiranja određene hrane koje mogu da izvrše preterani pritisak na vaše zube, uprkos tome koliko su zdravi", rekla je dr Čerlin Peculo.

Agrumi

Agrumi, poput limuna, pomorandže i grejpfruta su kiseli i mogu narušiti zubnu gleđ. Da biste smanjili efekte, žvaćite hranu i progutajte je ubrzo nakon toga tako da voće nema vremena da ostaje među vašim zubima. Doktorka je takođe preporučila ispiranje usta vodom kako bi se neutralisala kiselost.

Jabuke

Ako grizete jabuku to može izazvati stres na zubima i potencijalno dovesti do oštećenja gleđi ili osetljivosti zuba.

"Rezanjem jabuke na kriške možete gurnuti voće direktno na zadnje zube, koji su tu da drobe hranu", rekla je dr Loren Beker, stomatolog iz NJujorka, prenosi Huff Post.

Kiseli krastavci

Slično kao i agrumi, kiseli krastavci su kiseli i mogu doprineti eroziji gleđi. Nekoliko kiselih krastavčića ovde i tamo verovatno neće izazvati oštećenja zuba, rekla je dr Elizabet Kranford Robinson, zubar u Cranford Dental-u u Rok Hilu u Južnoj Karolini. 

Ali ako ste ljubitelj kiselih krastavaca, razmislite o tome da uživate u njima kao deo obroka, a ne samostalno da biste sveli na minimum izloženost kiselini.

Kokice

Ljuske kokica mogu da vam se zaglave u desni i izazovu upalu, pa se potrudite da čišćenje koncem bude ritual nakon uzimanja kokica. Dok jedete, takođe pazite da ne skrckate nijedno jezgro. Nisu namenjene za žvakanje i mogu izazvati lomljenje zuba.

Smutiji

Smutiji obično sadrže velike količine prirodnih šećera i kiselina iz voća - plus, njihova gušća tekstura može prouzrokovati da se svaki gutljaj duže zadrži na površini zuba, podstičući karijes. Da biste smanjili kontakt sa zubima, pijte smutije sa slamčicom i isperite usta vodom kada završite, piše Huff Post.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()