Paprika je izuzetno zdrava namirnica
Zelene paprike se beru ranije, pre nego što uđu u žutu, narandžastu, a zatim i crvenu boju.
U poređenju sa zelenim paprikama, crvene imaju skoro 11 puta više beta-karotena i 1,5 puta više vitamina C.
Ishrana igra važnu ulogu u odlaganju razvoja gubitka vida s godinama. Konkretno, čini se da dva karotenoida nazvana lutein i zeaksantin, kada se jedu u dovoljnim količinama, poboljšavaju zdravlje očiju.
Oni to čine tako što štite mrežnjaču od oksidativnog oštećenja.
Crvena paprika je posebno bogata ovim karotenoidima, kao i drugim zaštitnim hranljivim materijama kao što je vitamin C. Brojne studije ukazuju na to da redovno konzumiranje hrane bogate karotenoidima, a posebno luteinom i zeaksantinom, može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije.
Uobičajeno stanje posebno kod žena i devojčica reproduktivnog uzrasta – anemija – rezultat je nedostatka kiseonika u krvi.
Jedan od najčešćih uzroka je nedostatak gvožđa. Paprika sadrži skromne količine gvožđa, ali je izuzetno bogata vitaminom C – polovina paprike sadrži čak 100 miligrama. Ovo je značajno jer vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u crevima.
Paprika dodatno pomaže jer sadrži vitamin B6 koji je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik po telu.
Paprika je bogata antioksidantima, koji su povezani sa zdravljem organizma. Na primer, paprika je posebno bogata antioksidativnim vitaminima uključujući vitamine C, E i beta-karoten.
Oni takođe daju velike količine polifenola, ova zaštitna biljna jedinjenja uključuju lutein, kvercetin i kapsantin, pri čemu je poslednji posebno bogat zrelim crvenim paprikama.
Budući da su antioksidanti, paprike imaju snažan antiinflamatorni kapacitet i verovatno će smanjiti rizik od hroničnih bolesti.
Nažalost, do danas nedostaju velike studije koje se posebno bave konzumiranjem paprike o učestalosti hroničnih bolesti.
Zanimljivi nalazi iz studija na životinjama sugerišu da konzumacija paprike može biti efikasna u sprečavanju gubitka pamćenja kod osoba sa Alchajmerovom bolešću. Čini se da jedinjenja u zrelim paprikama inhibiraju enzim koji oslobađa amiloidne proteine – to su proteini odgovorni za akumulaciju oko nervnih vlakana i doprinose riziku od Alchajmerove bolesti.
Naknadna istraživanja sugerišu da su mnoga biljna jedinjenja u paprici, uključujući fenole, karotenoide i flavonoide, možda odgovorna za ove nalaze.
Dijetetski začini dodati hrani, kao i njihove aktivne komponente mogu imati mnoge prednosti za stomak.
Na primer, kajenska paprika pomaže u jačanju odbrane želuca od infekcija, povećava proizvodnju tečnosti za varenje i pomaže u isporuci digestivnih enzima u želudac i tako pospešuje varenje.
Ovo se postiže stimulacijom nerava u stomaku koji signalizuju zaštitu od povreda.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje paprike u velikoj meri smanjuje telesnu težinu i sprečava nakupljanje masti. Efekat smanjenja telesne težine i prevencije akumulacije telesne masti pripisuje se nekim od jedinjenja kao što je kapsantin, koji se nalazi u paprikama i koji pojačavaju oksidaciju masti.
Za sastojak paprike, kvercetin, takođe je poznato da sprečava gojaznost kod ljudi.
Vitamin C aktivira imune ćelije između ostalih uloga. Takođe jača imuni sistem pospešujući proizvodnju proinflamatornih citokina koji su od vitalnog značaja u sprovođenju delotvornih imunoloških odgovora.
Pored toga, konzumacija paprike bogate vitaminom E takođe može pomoći u jačanju imuniteta. Kao i vitamin C, istraživanje je pokazalo da vitamin E takođe aktivira imune odgovore tela i takođe poboljšava performanse belih krvnih zrnaca, ključne komponente imunog sistema.
Takođe se pokazalo da vitamin E jača sposobnost starijih ljudi da se odupru virusnim infekcijama.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.