Pranje zuba, osvežavajuće tečnosti, kao ni žvake, neće pomoći da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka
Razlog zbog kog snažni miris belog luka ostaje tako dugo nakon jela je taj što se tokom varenja hrane u krvotok oslobađaju jedinjenja sumpora iz belog luka.
Upravo zato osvežavajuće tečnosti za usta ili pranje zuba neće biti od pomoći u pokušaju da zakamaskirate specifičan miris belog luka.
Međutim, istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela koje je sadržalo beli luk, trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke.
Ove namirnice sadrže fenole, jedinjenja koji će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralizovati snažan miris.
Ove tvrdnje dokazali su masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na temelju njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu volontera.
Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.