Kako do Grčke kroz Makedoniju: Da li vam trebaju zeleni karton i međunarodna vozačka?

Ministarstvo spoljnih poslova savetuje građane Srbije da pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima

24.05.2023. 15:22
  • Podeli:
gradina-granicni-prelaz-tanjug.jpg

Spremamo se za letovanje, mnogi će put Grčke, a vozače svake godine kopka isto pitanje - da li je na putu do tamo – kroz Severnu Makedoniju – potreban zeleni karton! Naravno, i međunarodna dozvola!

I u jednoj i u drugoj državi se priznaje naša vozačka dozvola, s tim što kod Grka to pravilo ne važi za one koji imaju probnu vozačku dozvolu.

U Grčkoj nije potrebno posedovati zeleni karton jer za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja, piše Kurir.

U Severnoj Makedoniji situacija je drugačija - neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno zeleni karton!

E, sad i kod ulaska u zemlju situacija se razlikuje. U Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

Dalje, sporazumom o uspostavljanju integrisanog sistema elektronske naplate putarine korišćenjem ETC uređaja između Srbije i Severne Makedonije predviđeno je da već od ovog leta vozila prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, naravno uz korišćenje ETC uređaja.

Najavljeni su pregovori da se istovetan sistem uvede i sa Grčkom.

Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije.

Ministarstvo spoljnih poslova savetuje da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()