Austrija odlučila: Hitlerova rodna kuća neće biti srušena

Odbacivanje mogućnosti rušenja objekta, vlasti obrazlažu strahom da bi se to u svetu moglo protumačiti kao 'bežanje Austrije od sopstvene istorijske odgovornosti'

25.05.2023. 13:31
  • Podeli:
Hitlerova kuća_Braunau_ Foto Profimedia-646f450fdd7be.webp Foto: Profimedia

Rodna kuća Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunauu na Inu biće pretvorena u policijsku stanicu i obrazovni centar o ljudskim pravima namenjen austrijskim policajcima.

"Rušenje ili muzej ne dolazi u obzir. Policijska stanica i obrazovni centar za policajce je primerena namena koja podmiruje moralnu, političku i pravnu dimenziju ovog mesta", rekao je istoričar Oliver Ratkolb iz stručne komisije koja se bavila pitanjem namene zgrade.

Komisija je odbacila rešenje koje uključuje rušenje, obrazlažući to strahom da bi se taj čin u svetu mogao protumačiti kao "bežanje Austrije od sopstvene odgovornosti".

"Kuća će postati dom za najbrojniju austrijsku instituciju zaštite ljudskih prava, a to je policija", rekao je član komisije Herman Fajner za austrijski javni servis ORF, prenosi Telegraf.

U kući živeo samo nekoliko meseci

Hitler je rođen je u iznajmljenoj sobi na poslednjem spratu kuće 1889. godine. U kući je živeo samo nekoliko meseci, a obišao ju je 1938. godine. Tokom nacističke vladavine, kuća je pretvorena u njegovo svetilište, dok je grad privlačio talase turista. Nakon što su nacisti počeli da gube rat 1944. godine, kuća je zabarikadirana.

Austrijska vlada je kupila zgradu u Braunauu na Inu, u blizini granice sa Nemačkom 2016. godine, nakon dugog spora, na osnovu obavezujućeg naloga za kupovinu, prenosi Hina. Početak građevinskih radova na preuređenju kuće očekuje se na jesen, dok bi oni trebalo bi da budu završeni do 2025. godine. Planirano je da se policijske snage u objekat usele do 2026. godine.

Ovaj plan je izazvao kontroverze u austrijskoj javnosti. Pojedini Austrijanci žele da kuća bude srušena, kao i komisija stručnjaka, koja je odlučila da ona treba da se sruši da ne bi postala žarište neonacista.

Oduzeta za 800.000 evra

S druge strane, postoji i mišljenje da bi to bilo poricanje prošlosti Austrije, dok ima i onih koji smatraju da bi kuću trebalo koristiti kao mesto pomirenja ili kao prostor za dobrotvorne svrhe. Austrijska vlada je decenijama iznajmljivala kuću od bivše vlasnice Gerlinde Pomer, u pokušaju da zaustavi krajnje desničarski turizam, navodi BBC.

Koristila ju je dobrotvorna organizacija kao dnevni centar za osobe sa posebnim potrebama, sve dok Pomer nije blokirala renoviranje. Vlada je 2016. godine usvojila zakon kojim se dozvoljava da joj se oduzme kuća u zamenu za više od 800.000 evra na ime kompenzacije.

Tri godine kasnije ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je planove za pretvaranje kuće iz 17. veka u policijsku stanicu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()