Romantična priča o velikoj ljubavi iz Paraćina
Vasina torta omiljena je poslastica generacija sladokusaca širom Srbije koja već decenijama uveličava razne proslave i praznike. Ali da li ste se ikada zapitali, ko je bio Vasa po kome je ova poslatica dobila ime?
Kulinari kažu da najstariji recept za ovu tortu potiče iz 1908. godine i to iz Paraćina. Po priči, tamo je živeo izvesni Vasa Čokrljan i upravo on je glavni akter cele priče. Njegova supruga Jelena bila je nežnog zdravlja i, kada je zatrudnela, lokalni lekar saopštio je porodici da porođaj može ugroziti i njen i detetov život.
Ipak, Vasa nije očajavao. Počeo je da za suprugu traži najbolje moguće lekare, a put ih je odveo čak do Beča.
Na kraju, njegova ljubav i pažnja se isplatila. Jelena je uz negu bečkih lekara na svet donela zdravo dete, a i ona se ubrzo oporavila. U čast požrtvovanog Vase, njegova tašta Jelenina majka, napravila je tortu nazvavši je po zetu. I ona je to ostala sve do današnjih dana - Vasina torta.
Za šam sa špinovanim šećerom
- 4 belanceta
- 250 g šećera
- 150 ml vode
Za koru: Umutiti belanca, pa pred kraj dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne formira čvrst šam. Dodavati jedno po jedno žumance i lagano ih umešati, samo prevrćući šam varjačom, odozdo nagore. Isto tako dodati brašno, mlevene orahe i čokoladu, pazeći da šam što manje splasne.
Obložiti okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Ispeći koru, na 180 C oko 25 minuta (zavisi od vaše rerne).
Izvaditi koru iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja.
Za fil: Mikserom mutiti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari oko pet minuta (žumanca se ovde kuvaju kratko samo radi termičke obrade).
Ohladiti ih potpuno. Kada se ohlade, spojiti ih sa prethodno umućenim puterom. Popariti 200 g mlevenih oraha sa vrućim mlekom u kome je rastvoreno 125 g šećera.
U mlaku smesu dodati otopljenu čokoladu, narendanu koricu pomorandže i tačno 10 kašika soka od pomorandže.
Kada se krem od jaja i putera ohladi, kao i krem sa orasima, spojiti ih, muteći mikserom oko minut.
Pošto se korica ohladila, staviti je na tacnu za služenje, onda staviti i obruč nazad oko nje, pa preko kore naneti fil.
Dobro ohladiti.
Za šam: Ušpinovati šećer sa vodom dok se ne naprave oni beli mehurići, tačnije sve do trenutka dok smesa ne dostigne gustinu gušćeg meda.
Za to vreme, kada je špinovanje pri kraju, istovremeno završavati mućenje belanaca (jako je važno da se čvrsto umute), pa ih staviti da se kuvaju na pari u posudi u kojoj već vri voda i muteći mikserom, postepeno dodavati u vrlo tankom mlazu ušpinovani šećer.
Sve dobro umutiti jedno pet minuta od trenutka kada se dodaje ušpinovan šećer.
Izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo iz obruča, nožem poravnati sve ukrug, pa vratiti obruč, bez stezanja obruča i pažljivo naneti šam, ali nikako ne pritiskati, onoliko čvrsto da ne ostane vazduh (rupe) unutar šama.
Skinuti obruč i opet vrućim nožem (poparen vrelom vodom) popraviti ako je negde neophodno. Ostaviti najbolje preko noći da se dobro ohladi.
Za glazuru: rastopiti čokoladu, kašiku mleka, ulje i malo putera (ako ne želite da imate baš hrskavu koricu, koja se malo teže seče, a da ne puca) i preko hladne torte preliti glazuru, malo mrdati tortu da čokolada pocuri preko ivica nadole. Glazuru ne stavljati preko toplog šama.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.