Iako većina kuvara ljusku luka baca bez razmišljanja, time se možda odriču niza zdravstvenih koristi
Foto: pixabayLjuske od luka, koje obično završavaju u otpadu, zapravo su potcenjen izvor vlakana i antioksidanasa, a njihova upotreba može značajno smanjiti bacanje hrane u domaćinstvu, piše Health.
Ako vam ne smeta njihov ukus, ljuske luka mogu biti odličan izvor brojnih protivupalnih hranljivih materija, rekla je za Helt dot kom Erin Palinski-Vejd, registrovana dijetetičarka.
"Ljuske luka su prava nutritivna bomba u poređenju s unutrašnjim slojevima", istakla je.
Spoljašnji slojevi luka obiluju antioksidansima. Ljuske crvenog luka posebno su dobar izvor flavonoida antocijanina, dok su ljuske drugih vrsta luka bogate kvercetinom. Oba pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati bolesti.
Iako se flavonoidi nalaze i u ostatku luka, njihova koncentracija u ljusci je znatno veća – prah napravljen od ljuske može sadržati čak deset puta više kvercetina nego unutrašnji slojevi.
Ljuske luka sadrže više dijetetskih vlakana od ostatka povrća. S obzirom na to da veliki deo populacije ne unosi preporučenu dnevnu količinu vlakana, njihovo dodavanje ishrani može biti korisno. Studije su povezale ishranu bogatu vlaknima s boljim varenjem, stabilnijim nivoom šećera u krvi, nižim holesterolom, prevencijom raka i većim osećajem sitosti.

Veliki bonus korišćenja ljuski luka jeste smanjenje otpada od hrane, ističe dr Megan Majer, istraživačica nutritivne imunologije.
"Prema procenama, u nekim zemljama se svakodnevno baci 300–500 kilograma ljuski luka. U SAD se baci oko 30–40 odsto zaliha hrane", rekla je.
"Volim da pronalazim nove načine za iskorišćavanje svih delova namirnice."
Neke kompanije već dodaju ljuske luka u prerađenu hranu kako bi smanjile otpad i povećale nutritivnu vrednost proizvoda. "Istraživanje koje je koristilo ljusku luka kao sastojak u testenini pokazalo je da je ljuska poboljšala njena nutritivna svojstva", kaže Majer.
"Zbog toga se ljuske luka koriste u namirnicama poput hleba bez glutena, pšeničnog hleba i mesnih pljeskavica."
Ljuske luka bezbedne su za upotrebu u malim količinama, ali se ne preporučuje da se jedu sirove. Teško se žvaću i mogu predstavljati rizik od gušenja, upozorava Palinski-Vejd. Takođe su teške za varenje, "posebno za osobe sa osetljivim želucem ili sindromom iritabilnog creva".
Još jedan potencijalni rizik su ostaci pesticida, zbog čega se preporučuje izbor organskog luka ili vrlo temeljno pranje ljuski. Spoljašnji slojevi takođe imaju veću verovatnoću da budu kontaminirani bakterijama, pa je važno pridržavati se pravila bezbednog rukovanja hranom: čišćenje, razdvajanje, kuvanje i hlađenje.
Jedan od najlakših načina za korišćenje ljuski luka jeste dodavanje u temeljac od povrća ili piletine. "Takođe možete kuvati ljuske luka u supama ili varivima kako biste pojačali dubinu ukusa", predložila je Majer. Važno je samo da se ljuske procedе pre serviranja.
"Druga zanimljiva opcija je da se čiste ljuske osuše i samelju u fini prah koji se koristi kao začin, ili čak da se umešaju u pečene proizvode poput keksa radi boljeg ukusa i nutritivnog pojačanja", dodala je Palinski-Vejd.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







