Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa
Crvene ili žute, trešnje su voće koje se rado konzumira. Njihov neodoljiv, sladak ukus, pun je vitamina C, ali sadrže i cink, folnu kiselinu, kalcijum i gvožđe.
Trežnje sadrže biljne pigmente, takozvane antocijanidine za koje važi mišljenje da su veoma vredan sastojak, jer utiču na tkiva organizma i sprečavaju nastanak bora, celulita. Prepune su antioksidanasa koji štite od upale i bore se protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oštećenje ćelija i doprineti hroničnim bolestima kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.
Pregled višestrukih studija otkriva da jedenje najmanje 45 trešanja svakog dana smanjuje upale: "Ali ako ste osetljivi na salicilate, prirodnu biljnu hemikaliju koja se nalazi u trešnjama i takođe se koristi u aspirinu, konzumiranje tolikog broja trešanja može dovesti do uznemirenja stomaka i dijareje", kaže dijetetičar Karli Sedlaček, a piše Helt Klinik.
Trešnje pomažu da bolje spavamo zahvaljujući visokom nivou melatonina, hormona koji utiče u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja i serotonina, koji pomaže telu da proizvodi melatonin.
Ekstrakt trešnje se pokazao kao veoma koristan kod bolnog gihta: " Trešnje ili njihov sok mogu smanjiti nivo mokraćne kiseline i ublažiti bol i oticanje kod artritisa", ističe dijetetičar.
Šolja svežih trešanja ima 260 miligrama kalijuma, vrlo malo natrijuma i velike količine biljnih sterola (fitosterola). "Hrana sa visokim sadržajem kalijuma i malo natrijuma, koja se konzumira u umerenim količinama, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, primećuje Sedlaček. Konzumiranje biljnih sterola je efikasan i prirodan način za snižavanje holesterola - još jedan potez koji je zdrav za srce.
Ovo voće ima nizak glikemijski indeks. Trešnje sadrže vlakna, pa zbog toga podižu šećer u krvi sporije. Ovo čini trešnje savršenom poslasticom za osobe sa dijabetesom, ali dijetetičar napominje da treba uživati u umerenim količinama, jer su i dalje ugljeni hidrati.
Visoke količine antocijanina i melatonina u trešnjama štite od oštećenja ćelija koje izazivaju rak. Trešnje takođe imaju bioaktivna jedinjenja, hemikalije koje pomažu u prevenciji raka, pokazuju istraživanja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.