Gastroenterolog preporučuje: Jedan dodatak jutarnjoj kafi ubrzava probavu i podstiče zdravlje creva

Iako nikako nije idealno piti kafu na prazan stomak, uz pravi dodatak može biti odlična kombinacija

28.11.2025. 07:30
  • Podeli:
kafa pixabay ks-691c2a7c3ec0c.webp Foto: Pixabay

Većina ljudi ujutru prvo pomisli na kafu.

"Polifenoli u kafi mogu da hrane korisne bakterije u crevima, podstičući njihov rast i aktivnost. Takođe mogu da pomognu u ograničavanju rasta ‘loših’ bakterija", objašnjava Džozef Salhab (Joseph Salhab), američki gastroenterolog, prenosi Slobodna Dalmacija.

On napominje da se sve te koristi mogu dodatno pojačati ako u šoljicu kafe dodate samo jednu kašičicu kakaa. Kada je reč o varenju, kafa i kakao deluju sinergijski. Kakao je jedan od najbogatijih izvora polifenola, zbog čega je moćna probiotička namirnica koja hrani dobre bakterije u našim crevima. Osim toga, bogat je i dijetetskim vlaknima, ključnim za urednu probavu.

Pored antioksidativnog dejstva, spoj kofeina iz kafe i teobromina (theobromine) iz kakaa pomaže u održavanju stabilne energije i bistre koncentracije.

"Kakao i čokolada sadrže visok udeo flavonoida koji povoljno deluju na mozak“, navodi istraživanje o neuroprotektivnim efektima kakaa.

Da bi sistem za varenje funkcionisao optimalno, presudan je unos vlakana. Odrasle osobe bi trebalo dnevno da unose između 25 i 38 grama dijetetskih vlakana, što je često izazov u savremenoj ishrani.

Taj cilj mnogo je lakše dostići ako u jutarnju kafu dodate jednu do dve kašičice kakaa. Na taj način kakao ne samo da doprinosi dnevnom unosu vlakana, već i deluje kao snažan podsticaj za rad creva, sprečavajući zatvor.

Prve promene koje ljudi obično primete su osećaj lakoće i "probava koja radi kao sat".

Ako vas kafa inače nadima, proverite da li je do onoga što joj dodajete. Pokušajte da izbacite pavlaku, mleko i zaslađivače. Kao što smo pomenuli, kafa sadrži niz jedinjenja koja utiču na creva, uključujući kofein i polifenole, ali kod većine ljudi ne bi trebalo da izaziva nadutost. Oni koji imaju određene crevne bolesti, poput sindroma iritabilnog creva ili upalne bolesti creva, imaju veću verovatnoću da osete nadutost ili dobiju proliv nakon šoljice kafe.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()