Istraživanje koje brine: Prekomerni unos soli može da doprinese nastanku raka želuca

Svakodnevni unos soli povećava rizik od raka želuca za 40 odsto, otkriva studija

26.08.2024. 16:23
  • Podeli:
so, soljenje hrane, posoliti, zaslanjivanje, slano, priprema hrane, ishrana, salt -  shutterstock_1827765338-66cc8fe8e747c.webp Foto: shutterstock

Novo istraživanje može da vas natera da se dva puta zamislite pre nego što se odlučite za soljenje sledećeg obroka. Nutricionisti iz Centra za javno zdravlje na Univerzitetu u Beču otkrili su da ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva koji često dodaju so u svoje obroke imaju 41 odsto veću verovatnoću da obole od raka želuca u poređenju s onima koji štedljivo sole jelo.

Prethodna istraživanja u Kini, Japanu i Koreji takođe su istakla da postoji veza između slane hrane i raka želuca, ali ovo je jedno od prvih istraživanja koje pokazuje ovu vezu kod zapadnjaka.

Istraživanja su dodala da višak soli može da ošteti omotač želuca, uzrokujući oštećenje tkiva i potencijalno kancerogene mutacije

“Naše istraživanje pokazuje povezanost između učestalog dodavanja soli i raka želuca čak i u zapadnim zemljama”, rekla je glavna autorka Selma Kronstajner Gicevic, nutricionistkinja s Univerziteta u Beču.

Idealno je unositi jednu kašičicu soli dnevno

Za mnoge ljude količina soli koju bi trebalo da unose može biti iznenađenje. Američka Agencija za hranu i lekove preporučuje da ne unosite više od 2.300 mg natrijuma dnevno - što je otprilike jedna čajna kašičica kuhinjske soli. Ali, s obzirom na to da mnoge namirnice sadrže više soli nego što ljudi misle, a mnogi vole dodavati so svojim jelima, prosečan Amerikanac unosi oko 3.400 mg soli dnevno prema toj agenciji, prenosi Dejli mejl (Daily mail).

Iako dodavanje malo soli za ukus može delovati bezopasno, prekomerno korišćenje soli može biti štetno, ističu istraživači.

Da bi došli do ovih zaključaka, istraživači s Univerziteta u Beču analizirali su podatke 471.144 odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu iz baze podataka nazvane UK biobank. Otkriveno je da su ljudi koji su često unosili so imali 41 odsto veću verovatnoću da će razviti rak želuca u periodu od 11 godina u poređenju s onima koji su retko dodavali so u svoje obroke.

Ovo otkriće ostalo je istinito čak i kada su istraživači uzeli u obzir druge faktore, poput godina, socioekonomskog statusa i drugih životnih navika, kao što su konzumacija alkohola i pušenje.

Konzumacija alkohola i pušenje takođe znatno doprinose riziku od nastanka raka želuca

U Americi se procenjuje da će 2024. godine biti dijagnostikovano oko 26.890 novih slučajeva raka želuca, s procenjenih 10.880 smrtnih ishoda. Ako se rak želuca otkrije u ranom stadijumu, postoji visoka stopa preživljavanja. Prema Nacionalnom institutu za zdravstvo, osoba koja ima ranu dijagnozu raka želuca ima 75 odsto šanse da preživi pet godina u poređenju s osobom koja nema rak. Međutim, ako se rak proširi, ova stopa naglo pada na 35 odsto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()