Kako da postepeno smanjite unos šećera u organizam: Postoji 9 načina da smanjite rizik od bolesti

Između ostalog, šećer može da ubrza proces staranja kože oštećujući kolagen i elastin

28.09.2024. 10:01
  • Podeli:
čokolada, jedenje čokolade, čokoladica - shutterstock-65ef47c064d29.webp Foto: Shutterstock

Opšte je poznato da je beli šećer faktor visokog rizika za srčana oboljenja, gojaznot, diabetes tipa 2, a istraživanja govore da pretrivanje u slatkišima i slatkim napicima koje traje godinama znači i veći rizik od kliničke depresije.

Vremenom, previše šećera može da učini naše telo otpornim na insulin, što znači da hormoni neće dobro raditi svoj posao. Šećer može da ubrza proces staranja kože oštećujući kolagen i elastin koji pomažu da koža ostane glatka i zategnuta. Ipak, kako izaziva zavisnost, šećer nije lako izbaciti iz ishrane.

Sledi nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da postepeno smanjite količinu šećera u svojoj ishrani, bez drastičnih promena navika, piše Kurir.

1. Prepoznajte skrivene šećere

Čitajte etikete na proizvodima koje kupujete. Šećer se krije pod različitim imenima kao što su fruktoza, saharoza, glukoza i kukurozni sirup. Važno je da budete svesni njegovog prisustva u vašem životu.

2. Izbegavajte zaslađene sokove i gazirana pića

Umesto sokova i gaziranih pića birajte vodu, čaj ili vodu u koju ćete iscediti limun ili pomarandžu. Zasladite kašičicom meda, to je mnogo bolja opcija od industrijskih sokova.

3. Koristite prirodne zaslađivače

Umesto rafinisanog šećera, birajte prirodne zaslađivače kao što su med, javorov sirup ili stevija.

4. Birajte zdravu užinu

Umesto slatkiša, jedite voće, orašaste plodove, jogurt bez dodatog šećera ili crnu čokoladu.

5. Obroke pripremajte sami

Probajte da kuvate što češće, a to se odnosi i na pripremu poslastica. Tako imate potpunu kontrolu nad količinom šećera u tanjiru.

6. Izbegavajte prerađene namirnice

Prerađena hrana često sadrži velike količine skrivenog šećera. Tu spadaju kečap, gotovi prelivi za salate, hleb i peciva, gotova jela, konzervirana hrana, proteinske pločice, granola, napici “bez šećera”… Umesto toga, birajte namirnice najpribližnije svom izvornom obliku.

7. Postepeno smanjujte količinu šećera

Postepeno smanjujte količinu šećera u kafi, čaju i slatkim receptima kako biste se lakše prilagodili.

8. Povećajte unos vlakana

Hrana bogata vlaknima kao što su povrće, voće i integralne žitarice pomažu u regulaciji šećera u krvi.

9. Slatkiše rezervišite samo za posebne prilike

Poslastice koje sadrže rafinisani šećer rezervišite samo za posebne prilike. Nikako ne bi trebalo da ih uzimate svakodnevno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()