Kardiolozi savetuju da jedno piće zamenite zdravijom opcijom

Preteran unos šećera može da izazove hroničnu upalu krvnih sudova i poveća rizik od srčanog i moždanog udara

14.09.2025. 10:55
  • Podeli:
shutterstock_2206212517 piće pije sok pomorandža narandža doručak osmeh sreća uživanje užina krevet doručak u krevetu jutro sok-68c67efce17af.webp Foto: Shutterstock

Kada je reč o zdravlju srca, najčešće se ističe važnost hrane – šta jesti, a šta izbegavati. Međutim, stručnjaci podsećaju da ono što pijemo jednako snažno utiče na rad srca.

Hidratacija je ključna jer krv tada lakše cirkuliše i srce ne mora da radi pod većim opterećenjem.

"Kada je osoba dehidrirana, krv postaje gušća i sklonija stvaranju ugrušaka", objašnjava kardiolog dr Lars Sondergard za Parade.

Kardiolozi naglašavaju da bi ljudi češće trebalo da zamene voćne sokove običnom vodom. Iako sokovi nose "zdravu" reputaciju, često sadrže velike količine dodatog šećera.

"Ishrana bogata dodatim šećerima može negativno da utiče na srce jer doprinosi povećanju telesne težine, povišenom krvnom pritisku i lošem holesterolu", kaže kardiološkinja dr Estel Džin.

Dr Sondergard dodaje: "Preteran unos šećera može da izazove hroničnu upalu krvnih sudova i poveća rizik od srčanog i moždanog udara."

Umerena konzumacija voćnog soka nije problematična

Zbog toga kardiolozi preporučuju ograničavanje šećera, a voda je daleko zdraviji izbor jer nema kalorija i dodatno pomaže bubrezima u uklanjanju viška natrijuma, čime se reguliše krvni pritisak.

"Voda pomaže srcu da efikasnije pumpa krv i održava ravnotežu elektrolita, što je ključno za pravilan srčani ritam", ističe dr Sondergard.

Dr Džin navodi da zamena sokova vodom doprinosi i lakšem održavanju zdrave telesne težine.

Važno je naglasiti da umerena konzumacija voćnog soka nije problematična, ali celo voće je daleko bolji izbor jer sadrži vlakna koja stabilizuju nivo šećera u krvi.

"Vlakna pomažu u snižavanju holesterola, regulaciji šećera i stvaraju osećaj sitosti", kaže dr Sondergard.

Kardiološkinja dr Dženifer Vong dodaje da vlakna usporavaju varenje i apsorpciju šećera, što smanjuje rizik od naglih oscilacija šećera i dugoročno štiti srce.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()