Koliko trešanja je previše: Više od ove količine ne bi trebalo da jedemo dnevno

Otkrijte njihove zdravstvene prednosti i preporučenu dnevnu dozu za optimalno zdravlje

02.06.2024. 15:16
  • Podeli:
tresnje-6458aae93844d.webp Foto: Pixabay

Često se dešava da kada jednom počnemo da jedemo trešnje, teško je da prestanemo. Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (kao što su jabučna, limunska i vinska) i određene proteine i ugljene hidrate.

Međutim, stručnjaci savetuju umerenost jer prekomerna konzumacija može imati laksativan efekat i izazvati loše varenje. Ali, postavlja se pitanje koliko je trešanja previše?

Prednosti trešanja

Njihova crvena boja potiče od antocijana i drugih fenolnih supstanci sa antioksidativnim svojstvima. Pored toga, antocijanini imaju analgetičke i antiinflamatorne efekte, što ih čini korisnim za ublažavanje simptoma artritisa.

Antocijanini i proantocijanidini u trešnjama takođe pomažu u ublažavanju simptoma astme i alergije, stimulišu proizvodnju kolagena i smanjuju upale i grčeve mišića. Ovo je posebno korisno za sportiste koji mogu osetiti olakšanje bola nakon intenzivnih aktivnosti kao što je trčanje.

Foto: UNA

Trešnje za dijabetičare

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji telo polako apsorbuje, što ih čini pogodnim za dijabetičare. Osim što se jedu sveže, višnje su odlične i za pravljenje sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.

Preporučena dnevna doza

Trebalo bi biti umeren. Preterivanje sa trešnjama može izazvati laksativne efekte i poremećaje u ishrani, a ako ih jedete na poseban način, mogu i da budu otrovne. Zbog toga se preporučuje konzumiranje do 150 grama trešanja dnevni, što je oko 20 trešanja.

Kako da uključite trešnje u svoju ishranu

Sveže trešnje: Najbolje ih je konzumirati sveže kao ukusnu užinu.
Sok od trešnje: Napravite svež sok za osveženje.
Voćne salate: dodajte trešnje voćnim salatama za dodatnu slatkoću i boju.
Sladoled i kolači: Koristite trešnje za pravljenje ukusnih sladoleda i osvežavajućih kolača.

  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()