Muči vas kiselina posle svakog jela? Uz ovu biljku rešite se gorušice i poboljšajte varenje

Iako su farmaceutski antacidi efikasni, prirodni lekovi nude alternativu bez hemikalija

30.01.2025. 18:13
  • Podeli:
čaj, kamilica, knjiga, proleće, pixabay-662f92e4a810f.webp Foto: Pixabay

Gorušica se javlja kada želudačna kiselina dospe u jednjak, izazivajući nelagodnost. Najčešći uzroci su prejedanje, začinjena i masna hrana i stres. Iako su farmaceutski antacidi efikasni, prirodni lekovi nude alternativu bez hemikalija. Stručnjaci sa Univerziteta Harvard izdvajaju tri biljke koje pomažu u ublažavanju simptoma gorušice i podržavaju zdravo varenje.

1. Kamilica: umirujući saveznik

Čaj od kamilice je poznat po svojim umirujućim svojstvima koja pomažu u smirivanju iritacije u probavnom sistemu. Ova biljka smanjuje upalu jednjaka i želuca, pružajući olakšanje od refluksa kiseline.

Kašiku suvih cvetova kamilice prelijte šoljom vrele vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procedite i pijte posle jela da biste smanjili nelagodnost. Osim što umiruje varenje, kamilica podstiče opuštanje, idealno za večernje trenutke.

2. Đumbir: Prirodna pomoć za varenje

Đumbir se vekovima koristi za ublažavanje probavnih tegoba, uključujući refluks kiseline. Njegova antiinflamatorna svojstva smanjuju nelagodnost i promovišu zdravo varenje.

Pripremite čaj od đumbira tako što ćete nekoliko svežih kriški kuvati deset minuta u vodi. Možete dodati rendani đumbir u obroke ili žvakati mali komadić nakon obroka za brzo olakšanje.

3. Sladić: Zaštitnik jednjaka

Sladić stimuliše proizvodnju sluzi koja štiti sluznicu jednjaka od iritacije. Deglicirizovani sladić (DGL) je sigurnija opcija jer smanjuje rizik od neželjenih efekata kao što je visok krvni pritisak.

DGL tablete ili ekstrakti su dostupni u prodavnicama zdrave hrane. Pratite preporuke za doziranje da biste ublažili simptome.

Da biste smanjili šanse za žgaravicu, sledite ove savete:

  • Kontrolišite porcije kako biste izbegli prejedanje.
  • Izbegavajte masnu, začinjenu i kiselu hranu.
  • Ostanite uspravni najmanje dva sata nakon jela.

Uz ove jednostavne strategije i prirodne lekove, možete uživati u prazničnoj gozbi bez brige o neprijatnim posledicama. Skuvajte čaj, uživajte u svakom zalogaju i neka vaša praznična atmosfera bude ispunjena samo pozitivnim trenucima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()