Starenje je prirodan proces, a pravilna ishrana postaje sve važnija sa godinama.
Foto: PixabayAko jedemo hranu koja nam pomaže da imamo uravnoteženu ishranu, možemo malo usporiti efekte starenja i izgledati mlađe nego što ni izgledali da ne obraćamo pažnju na ishranu.
Dobro je konzumirati hranu bogatu hranljivim materijama, kao što su antioksidanti, vitamini i zdrave masti, koje mogu poboljšati zdravlje kože, povećati nivo energije i smanjiti upalu.
Portal "SheFinds“ izdvojio je sedam namirnica koje bi trebalo češće da se nađu na našim jelovnicima i to sa dobrim razlogom.
Borovnice su jedna od najzdravijih vrsta bobičastog voća. Male, ali moćne, borovnice sadrže antocijanine koji se bore protiv oksidativnog stresa i doprinose zdravlju mozga.
Idealno je jesti ih što više, a dnevno treba konzumirati pola do jedne šoljice borovnica.

Avokado je poznata zdrava namirnica, bogata zdravim mastima i antioksidansima koji pozitivno utiču na očuvanje mladalačkog izgleda kože.
Preporučuje se konzumiranje najmanje jednog avokada svakog drugog dana za najbolje zdravstvene rezultate.
Prolećno vreme je idealno za konzumiranje što većeg broja salata sa paradajzom, ukusnom hranom bogatom vitaminom C. Redovna konzumacija paradajza pomaže u održavanju elastičnosti i čvrstoće i štiti zaštitni sloj kože.
Ako želite da jedete što više paradajza, stručnjaci preporučuju da pojedete jedan paradajz srednje veličine ili pet čeri paradajza dnevno.

Batat, poznat i kao slatki krompir je moćna hrana protiv starenja prepuna hranljivih sastojaka koji koži daju sjaj, obezbeđuju visok nivo energije i doprinose opštem zdravlju.
Jedan od hranljivih sastojaka koji se nalazi u slatkom krompiru je beta-karoten, koji poboljšava elastičnost kože i štiti od UV oštećenja.

Preporučuje se konzumiranje jednog slatkog krompira svaki drugi dan za najbolje zdravstvene koristi.
Kivi je zdravo i često potcenjeno voće koje pomaže u zadržavanju vlage u koži i ujednačava ton kože za blistav izgled.
Trebalo bi da jedete do dva kivija dnevno ako želite da pozitivno utiče na vaše zdravlje, a bogat je i vitaminom C koji stimuliše proizvodnju kolagena i regeneraciju kože.
Crna čokolada je poznata kao često najzdravija vrsta čokolade koju možemo jesti. Sadrži flavonoide koji pozitivno utiču na cirkulaciju i hidrataciju kože, a takođe podstiču protok krvi i smanjuju upale u telu.
Ipak, važno je ne preterati sa konzumacijom. Potrebno je konzumirati samo jednu do dve kocke dnevno, prenosi N1 Sarajevo.
Čia semenke se s razlogom često dodaju u razne smutije i jela. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima važnim za obnavljanje ćelija.
Čia semenke pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji izazivaju bore i starenje kože, a dovoljna je konzumacija jedne do dve supene kašike semena dnevno.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







